2
Mayıs
2024
Perşembe
HATAY

Amik Ovası'nda kuraklık tehlikesi!

Amik Ovası'nın en önemli su kaynağı olan Asi Nehri'nin Nisan ayında kuruması ova çiftçisini kara kara düşündürüyor.

Hatay Ziraat Odası Başkanı Celal Civelek, su sorunun çözülebilmesi için Suriye'nin bir an önce baraj kapaklarını açması gerektiğini söyledi.

Türkiye'nin en büyük ikinci ovası konumunda bulunan Amik Ovası'nda geçtiğimiz yıl baş gösteren su sıkıntısı bu yıl varlığını daha fazla hissettiriyor. 2007 yılında tarlaya ektiği pamuğu sulayabilmek için Asi Nehri'nde su bulamayan ve 400 metre derinliğe kadar su kuyuları açan ova çiftçisinin bu yıl çok daha büyük sıkıntıların eşiğinde olduğu belirtildi.

Geçen yıl pamuktan istediğini elde edemeyen çiftçi, bu yıl ovanın büyük bölümünde buğday ekimi gerçekleştirdi. Ancak yeterli oranda yağış gerçekleşmemesi ve Suriye'nin Asi Nehri üzerinde bulunan barajların kapaklarını erken kapatması Asi Nehri'nin Nisan ayında kurumasına yol açtı. Bu nedenle Amik Ovası'nda ekili bulanan buğday tarlalarının büyük kısmında yeterli sulama gerçekleştirilemedi. Su sıkıntısıyla boğuşan ova çiftçisinin ise yağmurun yağmasını ya da Suriye'nin baraj kapaklarını açmasını beklemekten başka çaresi yok.

Amik Ovası'nda yaşanan su sıkıntısıyla ilgili olarak açıklama yapan Hatay Ziraat Odası Başkanı Celal Civelek, "Bu yıl ova çiftçisi büyük oranda buğday ekimine yöneldi. 1 milyon 150 bin dönüm olan Amik Ovası'nın yaklaşık 700 bin dönümlük kısmı buğday ikili durumda. Bir aksilik çıkmadığı takdirde bu arazilerden 300 bin ton civarında ürün elde etmeyi bekliyoruz. Fakat şu anda büyük bir su sorunu ile karşı karşıyayız. Kuraklık devam ediyor. Yeterli yağışı alamıyoruz ve su kaynaklarımız kuruyor. Bu şekilde devam ettiği takdirde Semtorya ve Pas gibi mantar hastalıklarıyla mücadele etmez zorunda kalabiliriz. Yeterli yağış olursa bir aksilik yaşamayız. Ancak en önemli su kaynaklarımızdan biri olan Asi Nehri Nisan ayı ortasında kurumuş durumda. Amik Ovasında su olmadığı için tarladaki buğdayını sulayamayan çiftçilerimiz var. Çünkü Suriye'den gelen Asi Nehri üzerinde kurulu olan barajlarda zamansız su tutulması, yaşanan sorunların daha da büyümesine neden oluyor. Sorunun çözümü için Suriye'nin acilen Asi Nehri'ne su bırakılması gerekiyor. Asi Nehri'nde su olmadığı için nehir üzerindeki pompalarla doldurulan Yarseli Barajı'nda da yeterli oranda su depolanamadı. Asi Nehri bizim için çok önemli bir sorun ve ova çiftçisi için çok önemli bir su kaynağıdır. Ancak bu sorunun çözümü iki ülke arasında çözülebilir. Bu konuda Dışişleri Bakanlığı'ndan gerekli girişimlerin yapılması yönünde istekte bulunduk. Sadece Asi Nehri üzerinde değil Türkiye'den doğan ve daha sonra Suriye'ye geçen ve tekrar Türkiye'ye dönen Afrin Nehri
üzerinde de aynı sıkıntıları yaşıyoruz. Suriye'nin su konusundaki tavrı ve bölgede yaşanan kuraklık ova çiftçisini mağdur durumda bırakıyor. Bu sorun acil olarak çözümlenmelidir" diye konuştu.

 

.
Yayın Tarihi : 18 Nisan 2008 Cuma 16:49:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
cansu IP: 78.183.53.xxx Tarih : 16.05.2008 22:48:33

ya yeter bu ülke battı gıttı neden bu yabancı ulkeler butun pıs sularını bızım sularımıza dokuyor?tuna nehrı pıslıkten gecılmıyor karadenızde 6 balık turu kaldı. lutfen gelecegımız ıcın bıraz duyarlı olalım!!!!!