3
Mayıs
2024
Cuma
HATAY

Amik Ovası'nda kuraklık tehlikesi

Ziraat Mühendisleri Odası Hatay Şubesi Başkanı Ahmet Sever, Amik Ovası'nda tarım üretiminin devam edebilmesi için sulama sorununun çözüme kavuşturulması gerektiğini söyledi.

Ahmet Sever, yaptığı açıklamada, 170 bin hektarlık Amik Ovası'nda sulama sıkıntısı nedeniyle pamuk ekiminin önemli oranda azaldığını belirterek, "Bereketli topraklarıyla şiirlere, romanlara konu olan Amik Ovası'ndan artık eser kalmadı" dedi.

IRGATLARA RASTLAMAZ OLDUK

Yıllardır ovada ilk ürün olarak pamuğun ekildiğini hatırlatan Sever, şöyle konuştu: "Çiftçilerin ektikleri ürünler için bölgedeki iş gücü yetmeyince, Güneydoğu Anadolu'dan ırgat getirilirdi. Pamuk, bölgedeki vatandaşların yanı sıra ırgatların da ekmek kapısı olur, birçok ailenin evine ekmek götürebilmesini sağlardı. Bu aylarda ovada her tarla başında bir çadır kurulur, çalışmak için gelen ırgatlara rastlardık. Ancak yaşanan sulama sıkıntısı nedeniyle pamuk ekim alanlarının yüzde 50 oranda azalmasına paralel olarak ırgatların da bölgemize gelişi 4 yıldan beri ciddi oranda düştü. Birçok üretici, tarımda modernizasyona ayak uydurmak için maliyeti 300 bin dolar olan pamuk toplama makinesi satın aldı. Ancak toplanacak ürün olmadığı için bu makinelerin de ovada sesleri duyulmuyor."

Yılda en az iki ürün alınan verimli Amik Ovası'nda tarımın bitme noktasına geldiğini anlatan Sever, Amik Ovası'nda geçen yıl 55 bin hektar alandan 160 bin ton pamuk elde edildiğini söyledi.

Ancak bu yıl bu oranın ekim alanının azalması ve yeterli miktarda sulama yapılamaması nedeniyle daha da düşeceğini anlatan Sever, şöyle konuştu: "Üreticiler sulayamadığı pamuk tarlaları yerine daha az su ihtiyacı duyulan ürünlere yöneldi. Bu da sadece Amik Ovası'nda değil Türkiye genelinde pamuk ekim alanlarının önemli oranda azalmasına neden oldu. Amik Ovası'nın eski günlerine geri dönebilmesi için suyun etkin bir şekilde kullanılması şart. Yeni sulama sahalarının oluşturulmasının yanı sıra suyun etkin kullanımı için el birliğiyle çalışılması gerekiyor. Bunun için üreticilerin bir an önce damlama sulama sistemine geçmesi gerekiyor. Eski sulama yöntemlerinin sürdürülmesi halinde, zaten kuraklık tehdidi ile karşı karşıya olan Amik Ovası tamamen kuruyacak."

İHA
Yayın Tarihi : 30 Temmuz 2008 Çarşamba 15:17:59
Güncelleme :30 Temmuz 2008 Çarşamba 15:22:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?