8
Mayıs
2024
Çarşamba
HATAY

Amik'te 'beyaz altın' sevinci

AMİK OVASI'NDA 'BEYAZ ALTIN' SEVİNCİ

Türkiye'nin en önemli tarım merkezleri arasında yer alan Amik Ovası'nda erken başlanan pamuk hasadı, çiftçinin yüzünü güldürdü.

Hava sıcaklığının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi ve ovadaki arazilerin yeteri kadar sulanamamasının sebep olarak gösterildiği erken hasat çiftçi ve üreticiyi tedirgin etmişti ancak dış piyasada pamuk fiyatlarının artması nedeniyle korku yerini sevince bıraktı. Ovada hasadına normal seyrinden 15 gün önce başlanan pamuk, fiyatların beklentilerin aksine artmasıyla çiftçinin yüzünü güldürdü.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Antakya Ziraat Odası Başkanı Celal Civelek, aşırı sıcaklar ve kuraklık dolayısıyla sulanamayan arazilerde pamuk hasadının daha erken başladığını fakat bu korkunun pamuk fiyatlarının artmasıyla yerini sevince bıraktığını söyledi.

Dış piyasadaki alımların artmasının pamuk fiyatının tarladaki fiyatına da yansıdığını aktaran Civelek, "Geçtiğimiz yıldan itibaren dünya piyasasında pamuk fiyatının yükselmesi, Türkiye'de olduğu gibi ilimizde de ekim alanlarının genişlemesine yol açtı. Bu yıl ovada 350 bin dönüm araziye pamuk ekildi. Ekilen arazilerin neredeyse yarısı birinci ürün olarak, yarısı da ikinci ürün olarak ekildi. Bu yıl ovada 160 bin ton civarında kütlü pamuk rekoltesi bekliyoruz. Ovadaki su sıkıntısı çözüldüğünde,

arazilerimizden yılda iki veya üç ürün alınabilecek. Bu konuda yapımı devam eden barajların tamamlanmasını heyecanla bekliyoruz" dedi.

Amik Ovası'nda pamuk hasadı yaparak geçimini sağlayan İbrahim Atay, mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklığının pamuğun erken yetişmesine neden olduğunu, hasatta geçmiş yıllara oranla eski verimi alamadıklarını ancak fiyatlardan memnun olduklarını belirtti.

Çiftçiler de sulama sıkıntısının çözülmesi halinde, ovadaki arazilerden yılda üç ürün alabileceklerini, ürünlerinin yetiştirilmesinde maliyetin azalacağını ve kalitenin de artacağını söyledi.

AMİK OVASI'NDA 'BEYAZ ALTIN' SEVİNCİ
İHA
Yayın Tarihi : 1 Ekim 2010 Cuma 17:55:01
Güncelleme :2 Ekim 2010 Cumartesi 13:09:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?