3
Mayıs
2024
Cuma
HATAY

Amik'te pamuk alarm veriyor!

Antakya Ziraat Odası Başkanı Celal Civelek, pamuk üretiminin, uygulanan yanlış tarım politikaları yüzünden Amik Ovası'nda da bitme noktasına geldiğini söyledi.

Civelek, 1 milyon 150 bin dönüm ekilir araziye sahip Amik Ovası'nın, dünyanın en eski tarım alanlarından biri olduğunu belirterek, "Ancak bu ova hala modern sulama sistemlerine kavuşmuş değil. Yer altı sularıyla tarım yapılmaya çalışılıyor. Tüm dünyada etkisini gösteren küresel ısınmadan en fazla etkilenen bölgelerin başında geliyor Amik Ovası. Bu yüzden susuzluktan büyük zararlar görmekteyiz. Komşu ülkelerden gelen akarsuların da azalmış olması sıkıntıya neden oluyor" dedi.

Sulama sıkıntısıyla birlikte uygulanan yanlış tarım politikalarının, Amik Ovası'nda pamuk ekimini bitme noktasına getirdiğini ifade eden Civelek, "Bundan 10 yıl öncesinde Türkiye'nin en büyük ve en önemli pamuk ekim alanlarından biri olan Amik Ovası'nda, bugün pamuk ekimi neredeyse yapılmıyor. Çünkü geçmişte yaklaşık 1 milyon dönüm arazide yapılan pamuk ekimi, günümüzde sadece 250 bin dönüm arazide yapılıyor. Bu rakamın önümüzdeki yıl 150 bin dönüme düşeceğinden endişe ediyoruz" diye konuştu.

Üreticinin, artan girdi maliyetleri karşısında pamuk ekiminden vazgeçerek hububat ekimine yöneldiğinin altını çizen Civelek, "Bu da pamuk üretiminde dünyada hatırı sayılır bir yere sahip olan Türkiye'nin, pamuk ithal eden bir ülke konumuna gelmesine yol açtı. Çünkü diğer ülkelerin pamuk üreticisine verdiği desteklemeler, Türkiye'nin yaptığı desteklemelerden daha fazla olduğu için, yabancı üreticiler bizim üreticilerimizden daha ucuza pamuk üretmeye başladı. Amik Ovası'nda ve diğer bölgelerde pamuk üretiminin yeniden eski oranlara ulaşabilmesi için öncelikli olarak sulama sorununun çözülmesi ve ardından enerji ve gübre gibi girdi maliyetlerinin düşürülmesi gerekmektedir" dedi.

Amik Ovası'nda yaşanan sorunların çözümü için projeler geliştirildiğine işaret eden Civelek, şunları kaydetti:

"Amik Ovası'nda sulama sorununun çözümü için başlatılan projeler sevindirici. Ancak bu projelerin ovada tarım bitmeden önce tamamlanması gerekiyor. Bu projelerin hayata geçirilmesi ne kadar gecikirse, Amik Ovası'ndaki tarımın yok olması o kadar hızlanır. Bu nedenle Amik Ovası'nda 600 bin dönüm arazinin sulanmasını sağlayacak olan Reyhanlı Barajı ve geriye kalan 550 bin dönüm araziyi sulayacak olan Menzeret projesi bir an önce bitirilmeli."

İHA
Yayın Tarihi : 13 Kasım 2008 Perşembe 09:52:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?