8
Mayıs
2024
Çarşamba
HATAY

Antakya Bienali'ne doğru...

ANTAKYA BİENALİ'NE DOĞRU

Küratörlüğünü Arzu Yayıntaş ve Dessislava Dimova'nın üstlendiği ve Antakya Akademisi Derneği tarafından düzenlenen ‘Anlayışınız için teşekkür ederiz/Thank you for your understanding’ başlıklı 2. Uluslararası Antakya Bienali, 15 Ekim-20 Kasım 2010 tarihleri arasında gerçekleştirilecek.

Bienale sayılı günler kala Küratörler Antakya’da büyük bir sergi salonu bulunmadığı için zorlandıklarını söylediler.

2. Antakya Bienalinin yapılamasına karar verilmesinin ardından en zor sürecin bienale uygun sergi merkezinin oluşturulmasında yaşadıklarını ifade eden Küratör Arzu Yayıntaş, bienallerin genellikle alternatif alanlarda yapıldığını belirtti. Uzun arayışlar sonucunda bienalin gerçekleştirileceği Antim İş Merkezindeki sergi mekanında şu anda boyama işlemlerinin sürdüğünü ifade eden Yayıntaş, "Burayı atmosfere bağlı kalarak bir sergi mekanına dönüştürdük ve dönüştürülen mekanın Antakya’ya kalmasını istiyoruz. Antakya’ya gelecek 15 sanatçı burada atölye çalışmaları yapacaklar" dedi.

Antakya Akademisi Derneği tarafından düzenlenecek olan 2. Uluslararası Antakya Bienali Küratörlerinden Dessislava Dimova ise kendisine gelen teklifi hiç düşünmeden kabul ettiğini, çünkü Antakya’nın tarihi geçmişinin ve içinde barındırdığı kültür farklılıklarının kendisini cezp ettiğini söyledi.

Antakya Akademisi Derneği Başkanı Baki Bilgili, yıllarca İstanbul’da gerçekleştirilen bienalleri izlediğini ve bu bienallerin şehre verdiği katkıyı gördükten sonra Antakya Bienali hazırlamak için kollarını sıvadıklarını söyledi.

Antakya’nın her çağda sanata başkentlik yaptığını hatırlatan Bilgili, "Yaklaşık 11 yıldan beri Antakya’nın tarihi ve kültürüyle alakalı araştırmalar yapıyorum. Son 6 yıldır da Antakya’nın yurt içinde ve yurtdışında tanıtılması amacıyla çalışmalarımız sürüyor. Bu çalışmalar esnasında Antakya’nın özellikle yurtdışında tanıtılması konusunda önemli eksikliklerin olduğunu gördüm. Ülke insanlarını birbirine bağlayan en önemli köprü sanattır. Sanat hem muhtelif ülkelerin insanlarını birbirlerine yakınlaştırıyor hem de daha kolay anlaşmalarını sağlıyor. Buradan hareketle yola çıktık. İstanbul’da gerçekleştirilen bienali izledim. Düzenlenen Bienalin İstanbul’a olan katkılarını gördükten sonra Antakya’nın tarihi ve kültürü itibariyle burada yapılabileceğini düşündük. Antakya her çağda sanata başkentlik yapmış bir şehir. Bunu tekrar canlandırabilir miyiz diye harekete geçtik. 2007 de ilk bienali yaptık, 2009 da ikincisini yapmamız gerekiyordu ama dünyadaki global kriz nedeniyle dış sponsorlardan kaynaklı yapamamıştık. 2010 yılında farklı ülkelerden gelecek sanatçılarla burada atölye çalışmaları gerçekleştireceğiz" diye konuştu.

2. Uluslararası Antakya Bienali'ne şu sanatçılar katılacak:

"A77, Adalet Akbaş, Muhammad Ali, Günay Alkan, Burak Arıkan, Vartan Avakian, Pierre Bismuth, Hakan Bitmez, Luchezar Boyadjiev, Rana Çuhadaroğlu, Burak Delier, Hülya Dolaş, Natalya Dyu, Işıl Eğrikavuk, Volkan Eray, Mehmet Fahracı, Emel Sıkar Genç, Nadi Guler-M. Hasan Demirci, Özlem Günyol-Mustafa Kunt, Sanja Ivekovic, Simon Kentgens, Fevziye Koku, Daniela Kostova, Cüneyt Kurt, Ghassan Maasri, Renzo Martens, Ivan Moudov, Vesselina Nikolaeva, Bora Petkova, Ferhat Özgür, Larissa Sansour, Bastiaan Schevers, Aygül Sezer, Mary Hyunhee Song, Emel Sökmen, Fatih Tan, Kezban Tatlı, Sevgi Tatlı, Güneş Terkol, Varol Topaç, Issa Touma, Gönül Türker, Macide Yalçınkaya-Zehra Güzel, Fadı Yazıgı, Mediha Yeniocak, Ediz Yenmiş, Ela Yılmaz, Sevcan Yılmaz ve Nalan Yırtmaç."

ANTAKYA BİENALİ'NE DOĞRU
İHA
Yayın Tarihi : 8 Ekim 2010 Cuma 12:41:00
Güncelleme :8 Ekim 2010 Cuma 18:38:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?