2
Mayıs
2024
Perşembe
HATAY

Antakya’yı İstanbul’a getirdi

Jale Balcı (35) yatırım uzmanı olarak 10 yıl çalıştı. 9 yıl önce ikiz çocukları Elif ve Emre dünyaya gelince finansa veda etti. Zamanla yemek işine merak sardı, kendini geliştirdi ve "Keyifli Sofralar İçin 50 Pratik Mönü" adlı kitabı yazdı.

Mönü danışmanlığı ve yemek stilistliği yapıyor. Şimdi de Beyoğlu Asmalimescit’te sadece Antakya yemekleri yapılan bir lokanta açtı. Antiochia (Antakya’nın eski dönemdeki adı), İstanbul Beyoğlu Asmalımescit Minare Sokak’ta. İçeride sekiz masa var. Ama yaz olduğu için dükkánın önüne de masa koymuşlar 35-40 kişiye servis verilebiliyorlar. Jale Balcı "Antiochia’da gerçek Antakya mezeleri ve etleri yapılıyor" diyor. "Tüm malzemeler Antakya’dan geliyor. Malzeme farkı bu işin sırrı."

Antiochia’da masaya önce soslu lavaş ekmekleri ve hafif acılı yeşil zeytinler konuluyor. Ardından, küçük tabaklar içinde azar azar mezeler veriliyor: Nar ekşili, cevizli köz biber, kırma zeytin ve zahter adı verilen, yine yöreye özgü bir cins kekik ile yapılmış salata, közlenmiş patlıcan, köz biber, domates ve zeytinyağı ile yapılmış abagannuş, yoğurtlu patlıcan salatası. Et yemeği olarak baharat ve otlarla terbiye edilmiş kuşbaşı et, dürüm olarak da hazırlanan şiş köfte, cumartesi ve pazar iki kişilik olarak yapılan tepsi köftesi var. Yemeğin üzerine patlıcan ve ceviz tatlıları, sadece saleple kıvamlandırılmış kaymaklı dondurmayla sunuluyor. Antiochia’da defne sabunu, soslu kırma zeytin turşusu, nar ekşisi, yöre zeytinyağı, patlıcan ve ceviz tatlıları da satılıyor.

hürriyet
Yayın Tarihi : 1 Ağustos 2008 Cuma 21:49:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?