3
Mayıs
2024
Cuma
HATAY

Asi Nehri, Akdeniz'e ulaşamıyor

Su yüzünden geçmişte gergin günler yaşayan Türkiye ile Suriye, bu sıralar Asi Nehri üzerine kurulan barajlar yüzünden bir benzerini yaşıyor.

Suriye'nin Asi Nehri üzerinde kurduğu barajlarında yaz döneminde kapaklarını kapatması nehrin Akdeniz'e ulaşmasını engelliyor. Hatay'ın merkez ilçesi Antakya'nın tam ortasından geçen Asi Nehri bu sıralar kuruduğu için kokudan halk sağlığını tehdit ediyor.

Kuruyan Asi Nehri'nde bataklıklar oluşunca bir çok bulaşıcı hastalıkta ortaya çıkıyor. Lübnan dağlarında doğan Asi Nehri, Suriye topraklarından geçerek, Hatay'ın Hacıpaşa Mevkii'nde Türkiye'ye ulaşıyor.

Asi Hatay'ın Samandağı ilçesinden de Akdeniz'e dökülmesi gerekiyor ama nehrin yatağında şuan su olmadığı içn bu gerçekleşmiyor. 380 kilometre uzunluğundaki Asi'nin 100 kilometrelik bölümü Türkiye topraklarından geçiyor.

Nehrin 22 kilometrelik bölümü ise Türkiye ile Suriye'nin ortak sınırını oluşturuyor. Asi Nehri'nin yıllık su miktarı 1.2 milyar metreküp. Asi Nehri'nin kullanımı konusunda Lübnan, Suriye ve Türkiye arasında anlaşma bulunmuyor.

Anlaşma bulunmadğı için Suriye, Hatay'dan denize dökülen Asi'yi kendi akarsuyu olarak değerlendiriyor. Suriye, özelikle yaz aylarında Türkiye'ye çok az su bırakıyor. Bu nedenle de Amik Ovası susuz kalıyor; kurak dönemlerde ise nehrin suları Akdeniz'e ulaşamıyor.

Antakya Çevre Koruma Derneği (AÇKD) başkan ve yönetim kurulu üyeleri, Çevre haftası kutlama programında belediye parkı içindeki Orta Kahve'de bir araya gelerek Asi Nerinin içler acısı durumunu konuştu.

Toplantıda hazır bulunan 78 yaşındaki Kore gazisi Hüseyin Bulguoğlu, 60'lı yıllarda Asi Nehrinin su seviyesinin oldukça iyi olduğunu hatta, kenarlarında yer alan ağaçlar arasından geçip nehre atlayıp yüzdüklerini anlattı.

Asi Nehri'nin geçmişteki günlerini özlemle yad eden Bulguoğlu, "Asi Nehri bu hale düşmemeliydi." dedi

71 yaşındaki Sevinç Alaçam ise 55-60'lı yıllarda o günkü kültürle nehre çöp atılmadığını, hatta Asi nehrinin suyunu bile içtiklerini hatırlattı.

Nehrin günümüzdeki durumunun içler acısı olduğunu söyleyen Alaçam, geçmiş yıllarda yılan balığı avcılığının revaçta olduğunu hatırlattı. Alaçam, Asi Nehrinin bi şekilde masaya yatırılıp çözüme kavuşturulması gerektiğini sözlerine ekledi

Bu arada Asi Nehri'ndeki kirliliğin ve kötü görüntünün önüne geçmek için Antakya Belediyesi de bir peyzaj düzenlemesi projesi hazırlattı.

Belediyenin proje finas sağlama çalışmaları ise devam ediyor. Önümüzdeki günlerde bu konudaki çalışmalar daha da netlik kazanacağı bildirildi.

CHA
Yayın Tarihi : 6 Haziran 2008 Cuma 16:09:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
deni demir denizoviç IP: 78.164.48.xxx Tarih : 8.06.2008 13:54:45

öncelikle hatayın su kaynaklarından olan asi nehrinin kuruması çok büyük bir tehlike burada barajın yapılmasıyla asi nehrinin suya doyacağına inanılıyordu ama tamamlanmayınca buda olmadı