6
Mayıs
2024
Pazertesi
HATAY

'Asi Nehri'ni Suriye kirletiyor'

Antakya Çevre Koruma Derneği Başkanı Celal Yahyaoğlu, Asi Nehri'ne Suriye'den gelen atık maddeler nedeniyle yoğun bir su ve görüntü kirliliği yaşandığını belirterek Suriye ile acilen çevre anlaşması yapılması gerektiğini söyledi.

Yahyaoğlu, yaptığı açıklamada, Suriye'den gelen ve Samandağ'da denize dökülen Asi Nehri'nde, kış ayları boyunca zeytinyağı fabrikalarının atıkları yüzünden suyun siyah aktığını söyledi.

Kentin içinden geçen nehrin atıklar nedeniyle görüntü kirliliği oluşturduğunu da ifade eden Yahyaoğlu, “Kentimizdeki zeytinyağı fabrikalarının çökertme sistemi olduğu için atıklar yok ediliyor. Ancak komşumuz Suriye'de bulunan zeytinyağı fabrikalarının çökertme, yani arıtma sistemleri yok” dedi.

Zeytinyağı pres fabrikalarının atıklarını Afrin Çayı'na boşalttığını, bu çayın birleştiği Asi Nehri'nde de çevre kirliliği oluştuğunu belirten Celal Yahyaoğlu, “Bu durum, kentin imajını bozuyor, balıkları da zehirliyor. Kente gelen yerli ve yabancı turistler bu görüntüden rahatsız oluyorlar. Atık maddeler sudaki oksijeni azaltığı için balıkların yaşam alanını daraltıyor. Balıklar için ekolojik denge bozuluyor” diye konuştu.

Asi Nehri'nde kışın su seviyesinin arttığını ve vatandaşların burada balık yakalamaya çalıştıklarını belirten Yahyaoğlu, bu balıkların yenmesinin sağlık açısından önemli sakıncılar doğuracağını da ifade etti.

Yahyaoğlu, sorunun çözümü için bir an önce Suriye Hükümetiyle çevre anlaşması yapılması gerektiğini sözlerine ekledi.

a.a
Yayın Tarihi : 14 Aralık 2006 Perşembe 12:28:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?