2
Mayıs
2024
Perşembe
HATAY

Asi'ye Dostluk Barajı

TÜRKİYE ile komşu ülke Suriye’nin Asi Nehri üzerinde kurmayı planladığı Dostluk Barajı için uzun yıllardan sonra etüd çalışmaları başladı.

En son Halep Olimpiyat Stadı’nın açılışı için 2007 yılında Suriye’ye giden Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler'in gündeme getirdiği Dostluk Barajı’nda ilk olumlu adım atıldı.

Devlet Su İşleri (DSİ) 6'ıncı Bölge Müdürlüğü’nden gelen ve bir bölümü mühendislerden oluşan 10 kişilik ekip, Hatay’ın Altınözü İlçesi Hacıpaşa Beldesi sınırlarında Asi Nehri’nin sol tarafında çalışmalara başladı. Dostluk Barajı’nın her 2 yakasında da iki ülke yetkilileri tarafından çalışmaların başlatıldığı ve bu çalışmaların yaklaşık olarak bir ay süreceği belirtildi.

Adı dizilere konu olan Asi Nehri’nden beslenecek barajın suyundan ve üreteceği enerjisinden 2 ülkenin faydalanmasının planladığı açıklandı. Hatay’a gelen ekibin burada bölgenin haritasını hazırlayıp toprak numuneleri alarak analizini yapacakları, Suriye heyetinin de kendi bölgelerinde bulunan ve Asi Nehri’nin sağ tarafında kalan arazinin haritasını hazırlayıp toprak numuneleri alarak analizini yapacakları belirtildi.

20 YIL ÖNCE GÜNDEME GELMİŞTİ

Türkiye- Suriye sınırının 22 kilometrelik bölümünü oluşturan Asi Nehri’nin yılın belirli dönemlerinde neden olduğu taşkınları ortadan kaldıracak önlemlerin belirlenmesi için 1989 yılında her iki ülkenin yetkililerden oluşan bir komite toplanmıştı. Kurulan komite Asi Nehri’nin sınırı oluşturduğu bölgelerde meydana gelen kıyı oyulmalarının ve taşkınların çözüme kavuşması için bir rapor hazırlamıştı. Aynı komite Asi Nehri Sulama ve Taşkın, Enerji Projesi ilk inceleme raporu adlı çalışmasını Dış İşleri Bakanlığı’na göndermişti. Bu rapor içindeki önerilerden biri de Asi Nehri’nin ortak sınır oluşturduğu Hacıpaşa mevkiinde baraj kurulması olmuştu. Ancak o dönemlerden sonra iki ülke arasında terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan yüzünden ilişkiler gerilince Dostluk Barajı raporlarda kalmıştı.

Suriye ve Türkiye arasında son yıllarda gelişen iyi ilişkiler Dostluk Barajı’nı yeniden gündeme getirdi.

2007 Nisan ayının ilk haftasında Halep Olimpiyat Stadı’nın açılışı için Suriye’ye giden Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler'in, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad görüşmesi sırasında konuşulan Dostluk Barajı bu görüşmenin ardından yeni bir ivme kazandı.

Lübnan topraklarından doğan, Suriye topraklarından geçerek, Hatay’ın Amik Ovası’nın bir bölümünü sulayan Asi Nehri, Hatay’ın Samandağ İlçesi’nden Akdeniz’e dökülüyor. 380 kilometre uzunluğundaki Asi Nehri’nin 100 kilometrelik bölümü Türkiye topraklarından geçerken, 22 kilometrelik bölümü ise Türkiye ile Suriye’nin ortak sınırını oluşturuyor. Asi Nehri’nin yıllık su miktarı ise 1,2 milyar metreküp.

DHA
Yayın Tarihi : 31 Temmuz 2008 Perşembe 18:19:52
Güncelleme :31 Temmuz 2008 Perşembe 18:26:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?