2
Mayıs
2024
Perşembe
HATAY

Bakan Çağlayan Hatay'da

Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye'nin artık ekonomik krizlerle sarsılan bir ülke konumundan kurtulduğunu belirterek, "Biz sahip olduğu ekonomi ile dünyada 15. sırada bulunan güçlü bir ülkeyiz ve bundan sonraki hedefimiz Cumhuriyetimizin 100. yılında dünya sıralamasında ilk 10'a girmektir" dedi.

Organize sanayi bölgeleri yöneticilerine yönelik olarak Antakya Ottoman Palas'ta düzenlenen, "Kümelenme ve İnovasyon" konulu toplantıda konuşan Bakan Çağlayan, Cumhuriyet tarihinde bir ilk olan Girişimci Bilgi Sistemi (GBS) sayesinde 2 milyon 10 bin 377 işletmenin tüm verilerini Türkiye genelinde izleyeceklerini ve bu sayede sektörler üzerinde çok daha rahat analizler yapabileceklerine söyledi.

Konuşmasında yeni teşvik sistemine değinen Çağlayan, "Teşvik Uygulama Genel Müdürlüğümüzün yaptığı çalışmayla bu yıl sonuna kadar yeni teşvik sistemimizi sektörel, bölgesel ve proje bazlı olarak uygulayama koyacağız. Bunu yaparken ne sektörlerimizi birbirine kırdıracağız ne de şehirlerimiz arasında haksız rekabet oluşturacağız. Bu yeni sistemde, hem sektörlerimiz hem de illerimiz hak ettiği oranda paylarını alacaklar" dedi.

Esnaf ve sanatkara yönelik 18 ay vadeli, sıfır faizli 25 bin YTL'ye kadar kredi uygulaması başlattıklarını, buna da ciddi bir talep olduğunu ifade eden Çağlayan, KOBİ'lere yönelik ise sıfır faizli, 6 ay vadeli, 6 ay sonra ödemeli, firma başına 100 bin dolara kadar toplam 650 milyon dolar hacminde ihracat kredisi kullandıracaklarını vurguladı.

ABD'de tutsat piyasasında yaşanan krizin bugün ciddi bir borç krizine dönüştüğünü belirten Çağlayan, şöyle devam etti:

"Bütün dünyaya yayılan böyle bir krizden tabii ki Türkiye de etkilenecek. Dünyanın 15., Avrupa'nın 6. büyük ekonomisi olacaksınız. Otobüs üretiminde Avrupa'nın 1.'si olacaksınız, hafif ticari araçta Avrupa'nın 2.'si olacaksınız ve böyle bir krizden etkilenmeyeceksiniz. Bu mümkün değil. Elbetteki ekonomide daralma olması kaçınılmazdır. Ancak kamu maliyesinin son 6 yılda ortaya koyduğu başarılar bizi rahatlatan en önemli unsurdur. Şükürler olsun ki Türkiye bu krizden fazla etkilenmedi. 1997-99 ve 2001 yıllarında yaşanan krizlerden bu ülke çok büyük sıkıntılar çekti. Ama bugün dünya tarihinde ender görülen bir krize rağmen ülkemiz bundan çok fazla etkilenmedi çünkü ülkenin ekonomik altyapısı çok güçlü."

Türkiye'de krizden dolayı ekonominin ister istemez küçüleceğini dile getiren Bakan Çağlayan, "Ama bu ülkede özel sektörün ve reel sektörün sorunlarını yakından takip eden bir iktidar var. Cumhuriyetimizin 100. yıldönümü için Türk gençliğinin önüne bir hedef koyduk. Bu hedef Türkiye'nin dünya ekonomileri arasında ilk 10'a girmesidir. Biz bunu başaracağız. İnşallah 2023 yılında sanayicimizin ihracat gelirleri 500 milyar doları bulacak. İhracat gelirlerini 5 yılda 36 milyar dolardan 133 milyar dolara
getiren bir ülke, bunu da başarır" diye konuştu.

Türkiye'nin toplam iç ve dış net borcunun GSMH'nin yüzde 29'u kadar olduğunu ve bu rakamın Maastricht kriterlerine göre AB'de yüzde 60 olarak kabul edildiğini belirten Çağlayan, Türkiye'nin borcunun GSMH'ye oranının düşük olması ve Merkez Bankası'nın 75 milyar dolarlık döviz rezervi bulunması dolayısıyla bu krizden çok etkilenmediğini kaydetti.

Türkiye'nin güçlü yerlerinin de görülmesi gerektiğine dikkat çeken Sanayi ve Ticaret Bakanı Çağlayan, "Bugün mali istikrar son derece önemli bir noktada duruyor. 2001 krizinden büyük dersler çıkaran Türk bankacılık sektörünün sermaye yeterliliği AB bankacılığından daha pozitif durumda. Kişi başına milli geliri 50 bin doların üstünde olan ve her zaman bizlere örnek gösterilen İzlanda, bugün sahip olduğu 16.3 milyar dolarlık GSMH'sinin 10 katı borca sürüklenmiştir. Bu örnek göz önüne alındığında
Türkiye'deki bankacılık yapısının geçmiş yıllara göre ne kadar sağlam bir konumda olduğu ortaya çıkmaktadır. Bizi rahatlatan unsurlardan biri de budur" dedi.

Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, daha sonra Antakya Ticaret ve Sanayi Odası'nda (ATSO) düzenlenen Künefe Patent Töreni'ne katılarak tescillenen Hatay künefesinin patentini ATSO Başkanı Hikmet Çinçin'e verdi.

İHA
Yayın Tarihi : 31 Ekim 2008 Cuma 18:27:10
Güncelleme :31 Ekim 2008 Cuma 18:30:14


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?