2
Mayıs
2024
Perşembe
HATAY

Bakan Çelik Antakya'da

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, bir hayırsever tarafından yaptırılan okulun açılış törenine katılmak üzere geldiği Antakya'da, rehabilitasyon merkezleri ile ilgili yaşanan son gelişmeleri değerlendirirken, "Özürlülerin sırtından para kazanmak hiçbir ahlaka sığmaz" dedi.

Okul açılışı öncesinde Hatay Valisi Nusret Miroğlu'nu makamında ziyaret eden Bakan Çelik, basın mensuplarının sorusu üzerine rehabilitasyon merkezlerinin son durumu ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Son yıllarda engelliler için çok önemli olanaklar sağlandığını belirten Bakan Çelik, "Biz iktidar olarak engelli vatandaşlarımızın sorunlarının çözümü için elimizden gelen çabayı gösterdik ve gösteriyoruz. Bugün ülke genelindeki özürlülerin eğitim alanındaki maliyeti 1 milyar YTL'dir. Bizim iktidarımız döneminde çıkan yeni yasalarla ülke genelindeki rehabilitasyon merkezlerinin daha işlevsel hale gelmesini ve sayısının artması sağladık. Ancak bugün gelinen noktada bazı rehabilitasyon merkezlerinin işin çıkar boyutunu ön planda tutarak, bazı sahtekarlıklar yaptığını görüyoruz. Bu da bizleri oldukça üzüyor. İnsanlar görme ya da işitme engelli olabilir. Bunların rehabilitasyonu mümkündür. Ancak gönülden engelli olmanın rehabilitasyonu yoktur. Gönülden engelli olursanız onun rehabilitasyonu da yoktur çaresi de yoktur" diye konuştu.

Sosyal devlet olmanın gereklerini yerine getirmeye çalıştıklarını ifade eden Çelik, "Ateş düştüğü yeri yakar. Allah kimseye özürlü evlat vermesin. Özürlü bir evlada sahip olan anne ve babaların çektiği eziyetleri biz biliyoruz, bunun için de biz dedik ki nasıl olsa parasını biz veriyoruz. Özürlü evlatlarımızı evden alalım servisle okullarına götürelim, okullarından da aynı şekilde evlerine bırakalım. Cam ve kas gibi hastalıkları olan çocuklarımıza evlerinde eğitim yaptıralım dedik. Çünkü bu sosyal devlet bunu gerektiriyor. Sonra eğer özürlü öğrencimiz devletin rehabilitasyon merkezine değil, özel bir rehabilitasyon merkezine gidiyorsa, bunun karşılığında ailenin bütçesine 406 YTL para veriyoruz" dedi.

Bütün bunların insanca yaşamak adına yapılması gereken şeyler olduğunu dile getiren Bakan Çelik, şunları söyledi:

"Devlet özürlü çocuklar için böyle bir imkan hazırlamış ama bazıları 70 yaşındaki dedeyi öğrenci olarak gösterip devletten para sızdırıyorlar. Biz bununla ilgili bazı önlemler aldık ve özürlüler idaresi ile beraber bir yasa düzenledik. Türkiye çapında denetmen müfettişlerimizi görevlendirdik. Yapılan denetimler sırasında maalesef çok büyük vurgunlar tespit ettik.

Vatandaşa güven, insana güven bizim için esastır. Ancak bunu biri suiistimal ettiği zaman onun canına okuyacağız ve korkunç para cezaları geliyor. En ufak bir suiistimali tespit ettiğimizde o rehabilitasyon merkezini kapatacak ve devletten sızdırdığı parayı misliyle geri alacağız ve burnundan getireceğiz. Bazı rehabilitasyon merkezleri 300 bin YTL cezaya çarptırıldı. Bu çok ayıp. Bir de özürlü vatandaşların sırtından para kazanmak hangi ahlaka sığar. İnsanın burnundan gelir, çoluğundan çocuğundan çıkar. Büyük bir günah bu. Hiç kimse lütfen devletin özürlü çocuklara getirdiği bu imkanları suiistimal etmesin, kendi çıkarı için kullanmasın."

İHA
Yayın Tarihi : 9 Eylül 2008 Salı 16:12:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?