4
Mayıs
2024
Cumartesi
HATAY

Bakan Coşkun Hatay'da

Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun, Halk Bankası'nın büyük bir kısmının halka açılarak özelleştirilmesi yönünde çalıştıklarını belirterek, Cumhurbaşkanlığı ve genel seçimler üzerinden yaratılacak suni krizlerin ekonomik istikrara zarar vereceğini söyledi. 

Sabah saatlerinde Hatay Valisi Ahmet Kayhan ile Antakya Belediye Başkanı Mehmet Yeloğlu'nu ziyaret eden Bakan Coşkun, daha sonra aralarında AK Parti Grup Başkan Vekili Sadullah Ergin ve Hatay Milletvekili İsmail Soylu'nun da bulunduğu heyetle birlikte Antakya Ticaret ve Sanayi Odası'nda (ATSO) esnaf ve sanayi odaları temsilcileriyle bir araya geldi. 

ATSO'da ikram edilen yöresel tatlıların tadına bakan Coşkun, rüşvet kabul etmediklerini, ancak tatlıya hayır demeyeceklerini söyledi. Basın mensuplarının gündemdeki konularla ilgili sorularını yanıtlayan Coşkun, Halk Bankası'nın özelleştirileceğini ifade ederek, "Halk Bankası bizim dönemimizde ilk defa kredi kullanma limitinin yüzde 64'ünü esnaf, sanatkarla küçük ve orta ölçekli işletmelere transfer etti. Böylece riski de dağıldığı için azaldı. Bankanın riski sıfır denecek kadar az. Çünkü riski kooperatifler alıyorlar.

 Orada da risk 10 binde 3 seviyesine düştü. Biz geldiğimizde yüzde 24 batak vardı. Dolayısıyla Halk Bankası tarihinde ilk defa kuruluş amaçları doğrultusunda esnaf, sanatkar ve KOBİ'lerin bankası haline geldi. Bence önemli olan bankanın hisselerine kimin sahip olduğu değil, verdiği hizmet alanıdır. 

Biz iktidar olmadan önce IMF ile yapılan anlaşma gereği önce özerkleşmesi sonra da özelleştirilmesi kararlaştırılmış. Bu özelleştirme için verilen süre dolduğu için bu süreyi 5 yıl daha uzattık. Bu zaman içinde özelleşecek. Özellikle iş dünyasının ve esnaf kesiminin genel arzusu büyük bir kısmının öncelikle halka açılması, halkla bu harekete girilmesi şeklinde. Biz hükümet olarak bankalara doğrudan müdahale etmediğimiz için toplumun beklentilerini yetkililere ulaştırdık. Ama bu bir pazar meselesidir. Blok satış mı yoksa halka arz mı olacağı yönündeki çalışmalar devam etmektedir. Halk Bankası'nın özelleştirme şartları arasına eğer blok satış olursa en az 5 yıl daha aynı hizmetleri devam ettirme şartını koyduk" dedi. 

Cumhurbaşkanlığı seçimlerine de değinen Coşkun, "Ekonomimiz dünyadaki birçok finans kurumunun da hayranlıkla izlediği gibi başarılı bir seviyeye gelmişse bundaki temel faktör siyasi istikrarın sağlanmış olmasıdır. Siyasi istikrar sağlandığı için kesimler arasındaki sosyal barış da devam etmekte ve böylece ekonomik istikrar da arzu edilen seviyede gelişmektedir. 

Cumhurbaşkanlığı ve genel seçimleri bahane ederek Türkiye'de suni bir kriz doğurma hareketlerini ben tasvip etmiyorum. Özellikle bu konuda iş dünyamızı hassas olması noktasında daima ikaz ediyorum. Çünkü istikrar bozulursa ekonomimiz de yara alır. Bu nedenle yasaların belirlediği çerçevede seçimler yapılacaktır" diye konuştu. 

Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun, TÜSİAD'ın ilk kadın başkanı Arzuhan Yalçındağ ile ilgili olarak da şunları kaydetti:
"Artık hanımlar evdeki hakimiyetini iş dünyasına da yansıtıyorlar. Başarılar diliyorum. Seçim heyeti onu seçmiş, ben de buna saygı duyuyorum. Ben isabetli bir karar olup olmadığı yönünde yorum yapamam, çünkü bu yanlış anlaşılır. Başarılı bir hanımdır, hayırlı uğurlu olsun."
iha
Yayın Tarihi : 27 Ocak 2007 Cumartesi 16:39:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?