3
Mayıs
2024
Cuma
HATAY

Balık av sezonu başlıyor

Hatay'ın İskenderun ilçesinde balıkçılar, Eylül ayında başlayacak yeni av sezonu için hazırlıklarını sürdürüyor. 

İskenderun Su Ürünleri Kooperatifi 2. Başkanı Enver Şekerlisoy, Türkiye genelinde 1 Eylül'de gırgır teknelerinin, 15 Eylül'de ise trollerin avlanmaya çıkacağını belirterek, balıkçıların, yeni av sezonunun hazırlıklarını gece-gündüz sürdürdüğünü ifade etti.
Körfezdeki sanayileşme ve küresel ısınmanın sektörü olumsuz etkilediğinin altını çizen Şekerlisoy, balıkçıların tamamına yakınının, faizle borçlanarak ayakta kalmaya çalıştığını söyledi. 

Sektörde yaşanan sıkıntılar nedeniyle tekne sayısında yaklaşık yüzde 30 oranında azalma olduğunu, 105 olan tekne sayısının 70-80'e gerilediğini belirten Şekerlisoy, "Küresel ısınma nasıl dereleri, su yataklarını, göletleri kuruttuysa, bunun zararları bize de dokundu. Derelerden gelen tatlı sular, denizi besleyen mineralleri getirirler. Bu minerallerin yer aldığı bölgeler balıkların av sahasıydı. Sular çekilince, kuruyunca bu balıklar beslenme imkanı bulamadı. Bu da bize ekonomik olarak yansımaya başladı. 

Bu sıkıntının devam edeceğini tahmin ediyoruz. Ancak sıkıntıları en aza indirmek için de gece-gündüz çalışıyoruz" dedi. 

Her kayığın bir fabrika olduğunu, bölgede sektörden yaklaşık 5 bin kişinin ekmeğini kazandığını ifade eden Şekerlisoy, "Bu da sektörden 15-20 bin kişinin karnını doyurduğu anlamına geliyor. Bu tekneler çalışmak zorunda. Bu insanlar ama az, ama çok evlerine ekmek götürmek zorunda. Tabii afetlerin dışında bu sanayinin durması mümkün değil. Biz bu sezondan yine de umutluyuz" diye konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 23 Ağustos 2008 Cumartesi 15:41:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?