3
Mayıs
2024
Cuma
HATAY

Balıkçılar 'hukuk' istedi

Toksik atık yüklü M/V Ulla gemisinin batması nedeniyle uğradıkları zararın karşılanması için İspanya hükümeti aleyhine açtıkları davanın 4 yıldır sonuçlanmamasına tepki gösteren balıkçılar, adliye koridorunda "hukuk istiyoruz" diye bağırınca, polis tarafından çıkarıldı.

İskenderun Körfezi'nde 6 Eylül 2004 tarihinde 2 bin 200 ton toksik atık yüküyle batan M/V Ulla gemisinin neden olduğu kirlilik ve olumsuz etki yüzünden zarara uğradıklarını ileri süren İskenderunlu balıkçıların İspanya hükümeti aleyhine açtığı dava 4 yıldır sürüyor.

İskenderun 2. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde görülen davanın bugünkü duruşmada da sonuçlanmaması, adliye koridorlarını dolduran balıkçıların tepkisine neden oldu. "Hukuk istiyoruz" diye bağırarak mahkemeyi alkışlarla protesto eden balıkçılar, polis tarafından dışarı çıkarıldı.

Olaysız şekilde adliye dışına çıkan balıkçıların avukatı Maruf Kaymaz, M/V Ulla gemisinin denizin üzerinde 4 yıl kaldığını, battıktan sonra da mahkemesinin yaklaşık 4 yıldır sürdüğünü ifade ederek, "Gelişi gibi, batışı gibi duruşma süreci de enteresan olaylara sahne oluyor. Tabi bütün balıkçılar burada hakkını arıyor. Şimdi bize deniyor ki; niye bunları getirdin, sen ne iş yapıyorsun? Ben demek ki derdimi anlatamıyorum ki bu kadar insan buraya geliyor. Benim derdimi niye dinlemiyorlar? Daha önce tebligatı kabul eden Asliye Hukuk Mahkemesi, İspanya Büyükelçiliği'ne daha sonra delillerin tebliğini niye kabul etmiyor? Usul aynı usul, mahkeme aynı mahkeme, ne değişti? Neden bu balıkçılar buraya gelmek zorunda kaldı?" dedi.

Hukukun vereceği karara saygılı olduklarını vurgulayan Kaymaz, "Adalet adalet gibi işletilsin, insanlar mağdur edilmesin. Uluslararası şirketlerin birileri taşeronluğunu yapmasın bu ülkede. Biz nasıl dava dilekçesi kabul olduysa, dava delillerinin de kabul edilmesini talep ediyoruz, bundan başka bir talebimiz yoktur. Karşı taraf vekilleri ne malum bütün bunlar balıkçıdır, diyor. Bütün bunlar balıkçı olmasa ne işi var burada. Dağdan mı geldi? Hepsinin vekaletini sunduk. Hepsinin ne olduğu belli,
kooperatifin başkanı, yönetim kurulu burada, bu adamlar kuşçu dernekleri başkanı değil ki! Balıkçılıkla uğraşan su ürünleri kooperatifinin iki başkanı da burada, bunlar da balıkçılar. Yani davayı saptırıp, bunlar balıkçı mı, bilmem neci mi? Uluslararası şirketler ve İspanya devleti çirkin müdafaa ediyor. Bizim ülkemizin adliyesi de buna alet olmaması lazım. Yargı hızlı, seri ve adalete götüren bir sistemde işlemesi lazım, biz bunu talep ediyoruz" diye konuştu.

İskenderun Su Ürünleri Kooperatifi 2. Başkanı Enver Şekerlisoy ise, karşı tarafın avukatının, balıkçı kayıtlarını talep ederek zaman kazanmaya çalıştığını savunurken, bir sonraki duruşmada balıkçılarla birlikte ailelerinin de adliyeye geleceğini, mağduriyetlerini ortaya koyacaklarını söyledi.

İHA
Yayın Tarihi : 11 Kasım 2008 Salı 18:08:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?