3
Mayıs
2024
Cuma
HATAY

Belde halkından termik santral tepkisi

Hatay'ın İskenderun ilçesi Sarıseki beldesinde kurulması planlanan termik santralin insan sağlığını tehdit edeceği gerekçesiyle belde halkı "kanser olmak, ölmek istemiyoruz" diyerek eylem yaptı.

Sarıseki'de kurulmak istenen termik santrallere protestolar devam ediyor. Türkiye Kamu-Sen İskenderun Şubesi'nin Sarıseki'de düzenlediği basın açıklaması sırasında kadın ve çocuklar ellerinde taşıdıkları pankartlarla beldelerinde termik santral kurulmak istenmesine tepki gösterdi.

Türk Sağlık-Sen İskenderun Şube Sekreteri Mehmet Kayhan, Sarıseki'ye kurulmak istenen termik santrallerle insanlara verilen temiz hava ve yaşam hakkının ellerinden alındığını dile getirdi.

Anayasa tarafından insanlara verilen bu hakkın hiç kimse tarafından hiçbir nedenle ellerinden alınamayacağını ifade eden Kayhan, "Termik santraller konusuyla, halkın sağlığı için yakından ilgileniyoruz. Bunun için Kamu-Sen olarak bir konsey oluşturduk ve çalışmalarımızı sürdürmekteyiz. Termik santrallerin havaya verdiği zehirli atıklar insan sağlığını ciddi bir şekilde tehdit etmektedir. İleri teknolojiye sahip olan gelişmiş Avrupa ülkelerin de bile bu zehirli atıklardan yılda ortalama 500 bin kişi hayatını kaybetmektedir. Eğer bu santralin kurulmasına göz yumarsak yeşilimiz, bitkilerimiz, meyvelerimiz, hayvan ve hayvansal gıdalarımız zarar görecek. Havamız kirlenecek. Bunun neticesinde de insanlarda hastalıklar artacaktır. Nefes darlığı, öksürük, bronşit, akciğer kanseri, mide, karaciğer, göğüs, mesane ve rahim
kanserleri ile lösemide artış, bağışıklık sisteminde zayıflama ve bunun sonucunda enfeksiyon hastalıklarında artış ayrıca kalp hastalıkları ve genetik bozukluklar meydana gelecektir. Yeni doğanlarda zihinsel ve bedensel sakatlıklar olacaktır" dedi.
Sendika yetkililerinin açıklamalarının ardından beldede yaşayan ve 8 yıldır meme kanseri ile mücadele eden Ülfinaz Kıllı, kanser olduğunu, 8 yıl kanserle mücadele ettiğini dile getirerek, "Ben 8 yıl boyunca kanser hastalığı ile mücadele ettim. Kemotrapi tedavisinin ne olduğunu iyi biliyorum. Ve şimdi bizlerden birileri bu termik santral yüzünden kanser olacak. Ben soruyorum. Bu hastalığın sorumlusu kim, ben miyim, kanser olacak diğer arkadaşlarımız mı? Benim askerde bir oğlum var. Onu evlendirip torunlarımı sevmek istiyorum. Bu termik santral yüzünden kanser olmak istemiyorum. Biz termik santralin kurulmaması için elimizden gelen her şeyi yapmaya gayret edeceğiz. Bizim istediğimiz temiz bir hava, çocuklarımıza temiz bir gelecek bırakmak" diye konuştu.

.
Yayın Tarihi : 20 Mayıs 2008 Salı 15:44:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
eren demirci IP: 78.164.52.xxx Tarih : 22.05.2008 16:11:27

ölmek istemiyoruz termik saantırale hayır istemiyoruz sarısekili olarak sarısekini dogasına ölürüm ben bir kaç kiş zengi olacak diye 5 bin kişini ölmesimi gerekirrrrr.