7
Mayıs
2024
Salı
HATAY

Çam kozalağından sepet

ÇAM KOZALAĞINDAN SEPET

Hatay'ın Samandağ ilçesine bağlı Hıdırbey köyünde bulunan asırlık ağacın çevresinde tezgah açan köy halkı, ürettikleri meyve sebzelerin yanı sıra çam kozalağından yaptıkları sepetleri satarak bütçelerine katkı sağlıyor.

Anıt ağaç ilan edilen binlerce yıllık tarihi Musa Ağacı'nın altında tezgah açan köy halkı, kendi yetiştirdikleri sebze ve meyvenin yanı sıra köy hanımlarının ürettiği çam kozalağından yapılan sepetleri de satıyor.

16 yaşında ailesinin geçimine yerli ve yabancı turistlere satış yaparak katkı veren Yusuf Kuş'un tezgahını da kozalaktan yapılan sepetler süslüyor. Yusuf Kuş, "Bu sepetleri köyümüzün kadınları yapıyor ve oldukça zahmetli, bu yüzden satış yapıldığı oranda sepet yapıyorlar. Tarihi Musa Ağacı'nı ziyarete gelenlerin yerli ve yabancıların ürünlerimize ilgisi çok fazla. Tanesini 10 TL'den sattığımız sepetleri görenler ilk başta nasıl yapıldığını soruyor. Meraklı bakışlarla inceliyorlar" dedi.

Çam kozalaklarını işleyip sepet haline getiren köy kadınlarının bu satışlarla ev ekonomilerine katkı sağladıklarını da sözlerine ekleyen Kuş, "Sepetlerin yapımı için 'Ağaçam' olarak bilinen ağaçlardaki kozalakları topluyorlar, çünkü her kozalak sepet olmaz. Bu kozalağın özelliği de esnek olması. Kadınlarımız, kozalakları tek tek açıp yan yana yapıştırarak sepet şeklini veriyorlar. Maliyeti de yok çünkü tek malzeme parası sadece yapıştırıcı; gerisi doğadan" diye konuştu.

Daire müdürleriyle birlikte köy gezileri kapsamında Hıdırbey köyünü ziyaret eden Hatay Valisi Mehmet Celalettin Lekesiz de çam kozalağından yapılan sepetleri inceledi. Sepetlerin yapılışları hakkında Yusuf Kuş'tan bilgi alan Vali Lekesiz, "Köy kadınlarının turizme katkılarının oldukça arttığını belirterek, "kadınlarımızın turizme katkısı tartışılmaz boyutlara ulaştı. Musa Ağacı'nın gölgesinde açtıkları tezgahlarda sergiledikler ürünler de bu katkının en güzel göstergesidir" dedi.

ÇAM KOZALAĞINDAN SEPET
ÇAM KOZALAĞINDAN SEPET
İHA
Yayın Tarihi : 7 Ekim 2010 Perşembe 16:53:02
Güncelleme :8 Ekim 2010 Cuma 09:28:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
nail varal IP: 85.98.226.xxx Tarih : 16.01.2012 14:42:22

Çok güzel çalışmalarr yapanların ellerine sağlık. Bende bu işi kendi çapımda çevreme yapmak istiyorum, bana yörenizde bulunan bu Ağaçam kozalaklarından lazım şimdilik 10 çuval kadar. Daha sonra devamı gelecek... Bu çam kozalağının tedariğini ücret karşlığında sürekli olarak yapabilecek arkadaş lazım. Bu konuda bana yardımcı olursanız çok sevinirim.