3
Mayıs
2024
Cuma
HATAY

Caretta carettalar sahillere akın etti

En yoğun yuvalama kumsallarından Hatay'ın Samandağ ilçesindeki sahiline akın eden caretta carettalar yumurta bırakmaya başladı. Samandağ sahilinde geçen yıl bir yılda 69 caretta caretta yuva yaparken bu yıl kısa sürede yuva sayısı 100'ü geçti.

Mustafa Kemal Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Görevlisi Bektaş Sönmez'in başkanlığında Türkiye'nin değişik üniversitesinden gelen 11 kişilik araştırma ekibi gece karanlığında sahile yumurtlamaya gelen kaplumbağaların peşine düşüyor.

Yaklaşık 400 caretta caretta ve yeşil kaplumbağa türünün bulunduğu 17 kilometrelik Samandağ sahilindeki yuvaların yerini tespit eden araştırma ekibi, sahile yakın yere yumurta bırakan kaplumbağaların yerini bir başka yere taşıyor. Mustafa Kemal Üniversitesi, Samandağ Kaymakamlığı ile İl Çevre ve Orman Müdürlüğü'nün yürüttüğü ortak projeyle, su baskınları, erozyon, yerleşim yerlerindeki ışıklandırma, yengeç, tilki ve köpeklere karşı da korunan kaplumbağa yuvalarında 5 kişilik ekip nöbet tutuyor. Samandağ Kaymakamlığı tarafından maaşları ödenen 5 kişilik caretta nöbetçileri yuvalara zarar verecek her türlü tehdit unsurunu ortadan kaldırmak için gece gündüz sahilde volta atıyor.

Mustafa Kemal Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Görevlisi Bektaş Sönmez, bu yılkı popülasyonun geçen yıla oranla çok sevindirici olduğunu söyledi. Sönmez, 8 yıldır yürüttükleri çalışmalarda en fazla yuva sayısına bu yıl ulaştıklarını belirtti. Caretta carettaların çok hassas olduğu için yuvasını hazırlarken en küçük bir tepkiye karşı yumurtlamayı bırakıp kaçtığını dile getiren Sönmez, bu sebeple 11 kişilik ekiple titiz bir çalışma yürüttüklerini belirtti.

Carettaların carettaların erişkinlerinin kabuk boyunun 80-90 santimetre, ağırlıklarının ise 75 ila 220 kilogram arasında değiştiğini belirten Sönmez, "Dişi carettalar yumurtlamak için çıktığı sahillerde ortalama 60 santimetre derinliğinde yuvalar açarak, her bir yuvaya sayıları 50 ila 100 arasında değişen yumurta bırakıyor. Yumurtlamaları ise yarım saati geçiyor. Dünyada 60 bin tane olduğu tahmin edilen kaplumbağaların yaklaşık 2 bininin Akdeniz'de, 450 ile 900'ünün de Türkiye'de bulunduğu tahmin ediliyor. Ancak bu sayılar yalnızca dişilere ait. Erkek carettaların sayısı ise kıyılara çıkmadığı için belirlenemiyor." dedi.

Caretta yuvaların korunması için 5 kişiden oluşan bir ekip kurduklarını belirten Samandağ Kaymakamı Tahsin Kurtbeyoğlu da bir caretta carettanın 3 yılda bir yumurtlamak için sahile geldiğini aktardı. Kıyıya yakın yerlerde yapılan avcılık ve çevre kirliliği gibi insan kaynaklı faktörlerin, caretta caretta ve chelonia mydas türü deniz kaplumbağalarının sahillerden uzaklaşmasına neden olduğunu aktaran Kurtbeyoğlu, bilinçsiz faaliyetlerin önüne geçmeye çalıştıklarını sözlerine ekledi.

Zaman
Yayın Tarihi : 27 Haziran 2008 Cuma 13:42:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?