2
Mayıs
2024
Perşembe
HATAY

Cenazeleri fakirlik belgesiyle kaldırıldı

Emirdağ’da kamyonun devrilmesi sonucu yaşamını yitiren 9 işçiden 5’i Reyhanlı’da 4’ü de Şanlıurfa’da toprağa verildi. İşçiler için kaymakamlıklar fakirlik belgesi çıkardı

Eskişehir’in Çifteler ilçesine tarım işçisi olarak giderken bindikleri kamyonun Afyonkarahisar’ın Emirdağ ilçesi yakınlarında devrilmesi sonucu yaşamını yitiren 9 işçiden 5’i Hatay’ın Reyhanlı ilçesinde, 4’ü de Şanlıurfa’da toprağa verildi.

35 yaralının tedavileri de Eskişehir ve Afyonkarahisar’daki hastanelerde sürüyor. Kamyonla balık istifi yolculuk yaparken can veren işçiler için Çifteler ve Emirdağ kaymakamlıkları “fakirlik belgesi” çıkardı. Belediyelerin ücretsiz tahsis ettiği araçlarla cenazeler konvoy halinde memleketlerine gönderildi.

Cemre (50), Necmiye (14) ve İsa Kılıç (18) ile akrabaları Veysi (20) ve Sıddık Alkan (15) kardeşlerin cenazeleri Hatay’ın Reyhanlı ilçesinde, Cuma Yılmaztekin (22), eşi Vatha (21), kardeşleri Ahmet (16) ve Kasım Yılmaztekin’in (14) cenazeleri de Şanlıurfa’nın Hancağız köyünde Arapça ağıtlarla karşılandı.

Düğün borcu için
Şanlıurfa’dan 5 yıl önce Reyhanlı’ya göç eden Kasım ve Hatice Alkan, çocukları Veysi ve Sıddık’ın tabutuna kapanarak gözyaşı döktü. Kurbanlardan Veysi Alkan’ın kazada yaralanan Fethiye Alkan (19) ile 8 ay önce evlendiği ve düğün borçlarını ödemek için askerliğini tecil ettirip 25 YTL yevmiyeyle çalışmaya gittiği belirtildi.

Ayrı gömüldü
Tarım işçisi kadınların 20, çocukların 15 YTL yevmiyeye anlaştıkları öğrenildi. Reyhanlı’daki cenazeler, Asri Mezarlık’ta yan yana defnedildi. Kaza kurbanlarından Cuma ve Vatha Yılmaztekin’in de 3 ay önce evlendikleri belirtildi.

Şanlıurfa’nın Hancağız köyünde babasının evinin yanındaki tek odada yaşayan yeni evli çiftin tarım işçisi olmak için yola çıktıkları, ilköğretim okulu öğrencisi Kasım ve Ahmet Yılmaztekin’in de ağabeyleri ve yengeleriyle birlikte 15 YTL’ye çalışmak için okuldan ayrıldıkları belirtildi. Üç kardeşin cenazeleri Abdurrahmandede köyü mezarlığında Arapça ağıtlarla yan yana toprağa verilirken, yeni gelin Vatha Yılmaztekin’in cenazesi, ailesinin ısrarı üzerine eşinin yanına gömülemedi. Genç kadın Ceylanpınar ilçesine bağlı Maden köyünde toprağa verildi.

2 kazada 28 işçi ölmüştü
Şanlıurfa’da geçen yıl meydana gelen iki ayrı trafik kazasında kamyon ve kamyonet kasasında yolculuk yapan çoğunluğu çocuk ve kadın 28 tarım işçisi yaşamını yitirmişti.

17 Şubat 2007’te Ceylanpınar ilçesindeki Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü’ne (TİGEM) süt sağım işine giden 42 tarım işçisinin bulunduğu kamyon, sel suları nedeniyle Çırpı Deresi’ne düşerek akıntıyla sürüklenmiş, kazada 10 kişi boğularak yaşamını yitirmişti.

18 Ağustos 2007’de ise Şanlıurfa-Mardin çevre yolu çıkışında kasasında tarım işçilerini taşıyan kamyonet karşı yönden gelen kamyonla çarpışmış, çoğu kadın ve çocuk 18 kişi ölmüştü.

Milliyet
Yayın Tarihi : 14 Nisan 2008 Pazartesi 11:35:26


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?