3
Mayıs
2024
Cuma
HATAY

Çevrecilerden 2. OSB için suç duyurusu

İskenderun ilçesinde çevreciler, ormanlık alana kurulmak istendiğini ileri sürdükleri 2. Organize Sanayi Bölgesi (OSB) ile ilgili Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulundu.


1. OSB ile İSDEMİR arasında bulunan arazi üzerine kurulması planlanan 2. OSB'ye bir dava da çevre derneklerinden geldi. İskenderun Çevre Koruma Derneği Başkanı Aylin Canpolat ile Doğu Akdeniz Çevre Koruma Dernekleri Ortak Sekreteri Oktay Demirkan, düzenledikleri basın toplantısında, OSB'nin kurulmak istendiği alanın orman arazisi olması nedeniyle Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulunduklarını ifade ettiler.


Aylin Canpolat, 2. OSB'nin kurulması planlanan yerin amaca uygun olmadığını belirterek, "Yakın çevrede bulunan sanayi kuruluşlarının oluşturduğu hava kirliliği açısından ve ormanların hava kirliliğini temizleme özelliği nedeniyle var olan ormanın korunmasında yarar bulunmaktadır. Yörede bulunan sanayi kuruluşlarının neden olduğu kirlilik göz önünde bulundurulduğunda burada kurulacak yeni bir sanayi bölgesinin kümülatif olarak kirliliği daha da artıracağı açıktır. Anayasamızın 169. maddesine göre devlet ormanların korunması ve geliştirilmesinden sorumlu olup, ormanlara zarar verebilecek hiçbir faaliyete ve eyleme izin verilemez. Yaptığımız güncel araştırmalara göre, söz konusu OSB inşaatı ve işletmesi sırasında binlerce ağaç kesilecek ve bir orman katliamı meydana gelecektir. Sorumlu ve yetkililerin böyle bir katliama neden olmaları anayasal ve yasal sorumlulukları açısından mümkün değildir. Bu nedenle; Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, Çevre ve Orman Bakanlığı. Hatay Valiliği ve Azganlık Belediyesi yetkilileri hakkında hukuka aykırı yöntemlerle ve muhataplarının yetkilerini aşarak, 2. Organize Sanayi Bölgesi olarak planladıkları Azganlık beldesi sınırlarında bulunan 633 parsel sayılı taşınmaz üzerinde bulunan devlet ormanı niteliğindeki alanda gerçekleştirilen ağaç kıyımı ve çevre katliamının sorumlularının cezalandırılması talebiyle suç duyurusunda bulunuyoruz" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 27 Temmuz 2007 Cuma 18:26:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
andaç eşki IP: 88.228.66.xxx Tarih : 31.07.2007 18:44:46
çok güzel çevremiz için bilgi vermeleri çok güzel