6
Mayıs
2024
Pazertesi
HATAY

Çiftçilerden uçakla zirai ilaçlamaya tepki

Reyhanlı İlçesi'nde bazı çiftçiler zirai ilaçlama yapan uçak pistini basarak pilotu ilaçlama yapması için zorla uçağa bindirdiler. 

Tarım Bakanlığı'nın havadan uçakla ilaçlamayı yasaklamasına tepki gösteren çiftçiler 5 bin YTL değerindeki ilaçları yakarak alınan kararı protesto ettiler. 

Tarım Bakanlığı'nın havadan uçakla zirai ilaçlamayı yasaklamasının ardından Amik ovasındaki çiftçiler zor günler yaşamaya başladı. Ürünlerin çürümeye başlaması üzerine harekete geçen çiftçiler, Reyhanlı İlçesi'nde zirai ilaçlama yapan bir uçak pistini basarak pilotu ilaçlama yapması için zorla uçağa bindirdiler. Baskı ve tehditlerle ilaçlama yapmak zorunda kalan pilot Ahmet Anıl, "Buradan bu yasayı çıkaran sayın bakanımıza ve milletvekillerimize sesleniyorum; gelin nasıl ilaçlama yaptığımızı görün, biz uçaklarımızla ürüne temas edecek şekilde ilaçlama yapıyoruz, attığımız ilaçların yüzde 99'u ürüne, yüzde 1'i ise havaya gidiyor. Profesyonelce işimizi yapıyoruz. Lütfen bunları dikkate alın ve masa başında aldığınız kararla çiftçiyi perişan etmeyin" dedi. 

Amik ovasında yetiştirdikleri pamuğu gösteren çiftçiler ise ürünlerin kurtlandığını ve ilaçlanmaz ise verim alınamayacağını ve perişan olacaklarını söylediler. Ziraat Mühendisi Haydar Durmuşoğlu Reyhanlı bölgesinde ürünlerin havadan uçakla ilaçlanmasından başka bir imkanın bulunmadığını belirterek, Tarım Bakanlığı'nın uygulamaya koyduğu yasağın kabul edilemez olduğunu ve eğer ürünler ilaçlanmaz ise çiftçinin ürününün tarlada kalacağını bunun da milli ekonomiye bir zarar olarak yansıyacağını söyledi. Reyhanlı Ziraat Odası Başkanı Şuho Yüksekgönül ise "Türkiye'nin yüzde 45'i çiftçilikle uğraşıyor. Çok kısa süre içerisinde çıkartılan bu yasaklama çiftçiyi yok etmeye yöneliktir. Alınan bu karar yanlıştır. Lütfen yetkililerimiz çiftçinin sesine kulak versin ve bu yanlışı düzeltsinler. Amik ovasında çiftçinin ürününü havadan ilaçlamaktan başka çaresi yoktur. Eğer bu yasa kaldırılmaz ise zaten zor durumda olan çiftçinin beli iyice bükülecektir. Türkiye'de çiftçi bitirilmek isteniyor lütfen buna izin vermeyin" şeklinde konuştu. 

Çiftçiler Tarım Bakanlığı'nın bu yasağı uygulamadan kaldırmaması halinde, değişik eylemlere baş vuracaklarını ve haklarını sonuna kadar arayacaklarını belirttiler.
İHA
Yayın Tarihi : 23 Temmuz 2006 Pazar 10:12:55
Güncelleme :23 Temmuz 2006 Pazar 10:49:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?