5
Mayıs
2024
Pazar
HATAY

Cilvegözü hayalet kapıya döndü

Suriye'den, ülkeye giriş-çıkışlarda ek vergi yükü hamlesi ve kötü muamelenin ardından iyice gerilen iki ülke ilişkileri Cilvegözü Sınır Kapısını etkiledi.

Dışişleri Bakanlığı'nın yaptığı 'Suriye'ye seyahat' uyarısının ardından Hatay Valiliği de, mecbur olunmadıkça Suriye'ye gidilmemesi ve üçüncü ülkelere giderken bile mecbur olunmadıkça Suriye güzergahının kullanılmaması konusunda uyarılar yaptı.

Dışişleri Bakanlığı'ndan ve Hatay Valiliğinden yapılan açıklamaların ardından, bugün gün boyu Hatay'ın Reyhanlı İlçesindeki Cilvegözü Gümrük Kapısında, üçüncü ülkelere mal taşıyan TIR'lar hariç sivil ve ticari araçlarda giriş ve çıkışlar yaşanmadı. Resmi olmasa da, üçüncü ülkelere mal taşıyan TIR'lar hariç, sivil ve ticari araçların giriş-çıkışları, can güvenliği gerekçesiyle yasaklanmış durumda.
Türkiye-Suriye arası ticari taksicilik yapan Türk şoförler, Suriye'de hayati güvencelerinin olmadıklarını ve Suriye'nin Bab-El Havva Gümrük kapısında hakarete uğradıklarını, Dışişleri Bakanlığı ve Hatay Valiliğinden yapılan uyarı mahiyetindeki açıklamaların doğru olduğunu söylediler.

Suriye'deki olaylar, Suriye'nin Bab-El Havva Gümrük kapısındaki uygulamalar ve can güvenlikleri gerekçesiyle Suriye'ye veya Suriye üzerinden üçüncü ülkelere gidemeyen Türk şoförler, araçları kapıya park etmiş durumda, Suriye'deki ve Bab-El Havva Gümrük kapısındaki durumların normale dönmesini bekliyor. Türk sivil ve ticari araçlar, gün boyu Cilvegözü Gümrük Kapısının önünde park halinde bekledi.

Normal şartlarda günlük karşılıklı 100-120 TIR'ın ve bine yakın ticari veya sivil aracın giriş-çıkış yaptığı Cilvegözü Gümrük Kapısı'nda, Dışişleri Bakanlığı ve Hatay Valiliğinden yapılan uyarıların ardından gün boyu sessizlik hakimdi.
Suriye-Türkiye arası ticari taksicilik yapan taksi şoförü Yusuf Demir, Dışişleri Bakanlığı ve Hatay Valiliği tarafından yapılan uyarıların yerinde olduğunu söyledi.

Suriye'ye giderken hiçbir can güvenliklerinin olmadığını, Suriye'nin Bab-El Havva Gümrük kapısının hemen yanında ciddi olayların yaşandığını dile getiren Demir, "Bab-El Havva Gümrük kapısının hemen yanında askeri hareketlilik yaşanıyor. Çok sayıda tank ve roket atar gördük. Bakanlığımızın Suriye'ye mecbur kalmadıkça gitmeyin uyarısı yerinde bir uyarıdır. Bizlerde durumlar düzelene kadar gitmeyeceğiz" dedi.

Irak'tan dönen ve Suriye üzerinden Türkiye'ye geçiş yapan bir başka Hataylı Ahmet Yıldırım da, Demir'in aksine durumların biraz daha düzeldiğini ve olayların yaşanmadığını söyledi.

iha
Yayın Tarihi : 15 Aralık 2011 Perşembe 17:25:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?