2
Mayıs
2024
Perşembe
HATAY

Cilvegözü'nde gergin eylem

Hataylı TIR şoförleri, uluslararası taşımacılık yapan araçlara 20 yaş sınırı getirilmesini Cilvegözü Sınır Kapısı'nda protesto etti. Sınır kapısının önünde kontak kapatarak yolu kesen TIR şoförleri, Suriye'ye geçiş yapmak isteyen TIR'lara engel olmak isteyince gergin anlar yaşandı.

Ulaştırma Bakanlığı tarafından gümrük kapılarında başlatılan 20 yaş üstü araçların yurt dışına çıkışlarına yasak getiren uygulama, Hataylı TIR şoförlerini isyan ettirdi. Cilvegözü Gümrük Kapısı'nda toplanan çok sayıda TIR şoförü, uygulamayı protesto etti. "Aç kalmak istemiyoruz" diye slogan atan şoförler, uygulamaya tepki gösterdi.

Eylem sırasında TIR şoförleri adına açıklama yapan İbrahim Güder, Türkiye genelinde 11 bin 500 aracın bu yasağa takıldığını belirterek, "Hatay'da Ortadoğu-Irak hattına çalışan yaklaşık 3 bin 500 araç bu yasaktan dolayı iş yapamıyor. 20 yaş uygulaması birçok ailenin geçim kaynağını elinden alıyor. Şoförlerin yeni bir iş kurma olanakları yok. Bu durum işsizler ordusuna yenilerini ekleyecektir. Öte yandan, bu araçların çalışmaması ihracatın düşmesine ve milli servetin ziyan olmasına sebep olacak. Şoförlerin işsiz kalmaması ve milli servetin ziyan olmaması için 20 yaş uygulamasının 35 yaş olarak değiştirilmesini istiyoruz" dedi.

Daha sonra Cilvegözü Gümrük Kapısı'nın önünde kontak kapatan TIR şoförleri, gümrükten geçiş yapmak isteyen yeni araçlara engel oldu. 20 yaş üstü araç şoförlerinin eylemine destek veren bazı yeni araç şoförleri de, sırası geldiği halde gümrükten geçiş yapmayarak uygulamayı protesto etti. Öte yandan, gergin anların yaşandığı eylemde, gümrükten geçiş yapmak isteyen bir araç şoförü, eylemciler tarafından linç edilmek istendi. Jandarma ve polislerin araya girmesiyle sakinleşen TIR şoförleri, Irak'a komşu illerde çalışan şoförlere tanınan hakların kendilerine de tanınmasını istedi. TIR şoförleri, mağduriyetleri giderilinceye kadar eylemlerini sürdüreceklerini söyledi.

 

iha
Yayın Tarihi : 17 Ocak 2008 Perşembe 16:57:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
ismet yanık IP: 88.236.89.xxx Tarih : 18.01.2008 13:32:52

TIR SOFORU OOLAN ABI VE AMCALARIMIZIN BU EYLEMINI HAKLI BULUYORUM BU YASANIN BIRDEN CIKMASI ESKI ARACLARI OLAN KIMSELERIN ISSIZ KALMASINA NEDEN OLACAK BUDA BU BUYUK KITLENIN DEVLETE KARSI ISYANINI NEDEN OLACAK VE DEVLETE GUVENINI KAYBEDECEK DIYE DUSUNUYORUM BIR TIR SOFORU ÇOCUGU OLARAK UMARIM BIAN ONCE HALOLUR ISLERIMIZ YOLUNA GIRER