7
Mayıs
2024
Salı
HATAY

Cilvegözü'nde kuyruk çilesi

CİLVEGÖZÜ SINIR KAPISI'NDA KUYRUK ÇİLESİ

Hatay'ın Reyhanlı ilçesindeki Cilvegözü Sınır Kapısında, aylardır süren TIR kuyruğuna çare aranıyor.

Suriye'de başlayan TIR kuyruğu Türkiye topraklarına girene kadar 15 kilometreyi buluyor.

Türk yetkililer sorunun Suriye kaynaklı olduğunu belirtirken, Suriye makamları sorunun çözümü için 24 saat esasına göre çalışmaya hazır.

Türkiye'nin en önemli sınır kapılarından biri olan Hatay'ın Reyhanlı İlçesi'ndeki Cilvegözü Sınır Kapısında yaşanan sıkıntılara aylardır çözüm bulunamadı. Kilometrelerce uzayan TIR kuyrukları şoförleri ve nakliyecileri isyan noktasına getirdi. Özellikle vizelerin kaldırılmasıyla birlikte hareketliliğin arttığı sınır kapısında, yılın ilk 10 ayında yüzde 102 artış yaşandı. Cilvegözü Sınır Kapısı'nda yaşanan bu hareketlilik sınır geçişlerinde sıkıntıların yaşanmasına neden olurken, Suriye sınırında başlayan

uzun TIR kuyruğu, tampon bölge ve Türkiye sınırı da içine alındığında 15 kilometreyi buluyor. Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) Yönetim Kurulu üyeleri bir grup nakliyeci ile birlikte konunun çözümü için önce Türk yetkililerle; daha sonda da Suriyeli yetkililer ile görüştü. Gümrük kapılarında yaşanan sıkıntıları Türk ve Suriyeli makamlara, aktaran UND Yönetim Kurulu Üyesi Kemal Gül, Suriye'nin konvoy uygulamasından vazgeçmesi gerektiğini söyledi.

Suriye'nin Bab-El Hawa Gümrük Müdürü A.Hassan Abbas, sıkıntının Türkiye kaynaklı olduğunu söyledi. Abbas, "Sınır kapılarında yaşanan yığılma tamamen Türk taraflı, biz teknolojimizi geliştirme adına bir takım çalışmalar yapıyoruz, konvoy uygulamasını kaldırmak için bir sistem üzerinde çalışıyoruz ve sistemin testini yaptık. Ayrıca yığılmanın önüne geçmek için gerektiği takdirde 24 saat esasına uygun olarak çalışmaya hazırız" dedi.

Suriye-Türkiye tampon bölgesinde bekleyen tır şoförleri de sorunun bir an önce çözüme kavuşmasını bekliyor.

TIR Şoförü Abdo Yavuz, 1 haftadır yolda olduğunu ve 3 gündür tampon bölgeden geçiş için beklediğini söyledi. Gümrüklerin çalışmadığını iddia eden Yavuz, konvoy uygulamasının kendilerini sıkıntıya soktuğunu belirtti.

Gümrüklerin çalışmadığını öne süren bir diğer Türk şoförü ise Ahmet Sait, 3 gündür tampon bölgede beklediklerini kaydetti.

Suriyeli Şoför Mahmut Omar ise sorunun 24 saat esasına uygun çalışılması halinde giderileceğini söyledi.

Tampon bölgede, insanlık dışı bir şekilde günlerdir beklediklerini söyleyen Şoförler, içecek sularının, yemeklerinin kalmadığından ve tuvalet ihtiyaçlarını giderecek yerlerin de bulunmadığını bildirdiler.

CİLVEGÖZÜ SINIR KAPISI'NDA KUYRUK ÇİLESİ
CİLVEGÖZÜ SINIR KAPISI'NDA KUYRUK ÇİLESİ
CİLVEGÖZÜ SINIR KAPISI'NDA KUYRUK ÇİLESİ
İHA
Yayın Tarihi : 27 Ekim 2010 Çarşamba 18:06:01
Güncelleme :28 Ekim 2010 Perşembe 09:04:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?