2
Mayıs
2024
Perşembe
HATAY

Cilvegözü'nde nakliyecilerden eylem

Hatay'ın Reyhanlı ilçesinde bulunan Cilvegözü Sınır Kapısı'nda eylem yapan nakliyeciler, Suriye'nin başlattığı mazot farkı uygulamasının kaldırılmasını istedi.

Sabah saatlerinde Cilvegözü Sınır Kapısı'nda bir araya gelen yüzden fazla nakliye şirketi yetkilisi adına RO-RO Gemi İşletmecileri ve Kombine Taşımacılar Derneği (RODER) Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Yılmaz bir basın açıklaması yaptı.

Yılmaz, "Suriye sınır kapılarından transit olarak geçiş yapan araçlarımızın akaryakıt depolarının mühürlenmesi, iki ülkenin karşılıklı anlaşmasıyla imza altına alınmıştı. Uzun süredir bu uygulama devam etmekte iken 3 Temmuz 2008 tarihinde Suriye, akaryakıt depolarının mühürlenmesi uygulamasını tek taraflı olarak resmi makamlara bildirmeden kaldırdığını ilan etti.

Bu yeni uygulama ile Suriye Bab-ul Hawa Sınır Kapısı'na geçiş yapan her aracımızdan 300 litre yerine 400 litre uluslararası akaryakıt fiyat farkı alınmaktadır. Buna ilaveten transit olarak çıkış yapan tenteli aracımızdan 400 litre, yaş sebze ve meyve taşıyan frigorofik aracımızdan ise 650 litre akaryakıt fiyat farkı alınmaktadır. Transit geçiş yapan araçlarımızın dönüşlerinde de Suriye'den hiçbir akaryakıt
almadığımız halde aynı akaryakıt farkı istenmektedir. Oysa biz Suriye'den ikili taşımalarda geçiş ücreti almıyoruz. Suriye'den dönüşte akaryakıt almayan aracımıza böyle bir ceza uygulanmasını haksız ve adaletsiz buluyor, yetkilileri görev çağırıyoruz. Alınmayan akaryakıtın cezası olur mu? Bu komşuluğa ve kardeşliğe sığar mı?" diye konuştu.

Suriye'nin başlattığı bu uygulama ile araç başına bin 200 dolar ek maliyet oluştuğunu belirten Yılmaz, "Biz Ortadoğu'ya çalışan nakliyeciler olarak, böyle bir uygulamanın taşımacılık sektöründe değil, ihracat ve ithalat sektöründe de pazar kaybına yol açacağını biliyoruz. Bu nedenle bu uygulamaya bir an önce son verilmesi için yetkilileri göreve çağırıyoruz" dedi.

Jandarma ekiplerinin güvenlik önlemi aldığı Cilvegözü Sınır Kapısı'nda bir süre yolu trafiğe kapatan nakliyeciler ile askerler arasında zaman zaman kısa süreli gerginlik yaşandı.

İHA
Yayın Tarihi : 11 Temmuz 2008 Cuma 14:09:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?