7
Mayıs
2024
Salı
HATAY

Çocuk eğitiminde rol değişti

ÇOCUK EĞİTİMİNDE BABANIN ROLÜ DEĞİŞTİ

Uzman Psikolog Yaşar Aras, kadının iş hayatındaki yerinin artmasıyla birlikte çocukların beynindeki baba olgusunda değişim yaşandığını belirterek, “Çocuklar artık babasını sadece ‘ekmek parası kazanan’ kişi olarak görmüyor” dedi.

Hatay’ın Samandağ ilçesinde “Çocuk eğitiminde babanın önemi ve rolü” konulu konferans verildi. Belediye Nikah Salonunda verilen konferansa konuşmacı olarak katılan Antakya Devlet Hastanesi Uzman Psikologlarından Yaşar Aras, ailede babanın önemi ve rolü hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Etkin baba olma becerileri, toplumdaki çarpık baba anlayışı konularına değinen Aras, özellikle okul öncesi yaştaki çocukların gelişiminde ailenin ve yakın çevrenin öneminin büyük olduğunu kaydetti. Gelişen toplum ve kadının onun içinde değişen durumu ile birlikte çocuğun babası hakkındaki düşüncelerinde de değişimler gözlendiğini kaydeden Aras şunları söyledi:

“Artık annelerin evin dışında çalışmaları ve doğumdan kısa bir süre sonra iş yaşamına geri dönmek zorunda kalmaları babaların çocuğun hayatında sadece ‘ekmek parası kazanan’ kişi olmaktan çıkmasına, daha başka sorumluluklar almasına, çocukla yakınlaşmasına ve çocuğu yetiştirme sorumluluğunu paylaşmasını sağlamıştır. Bunun yanında boşanma sonucunda çocuğun velayetininin babada olduğu durumlar bizim toplumumuzda da görülmeye başlandı. Babanın çocuğun yaşamında etkin şekilde yer alması, çocuğun analitik düşünce yapısını, zekasını, sözel becerisini ve akademik başarısını olumlu etkiliyor. Bunun yanında çocuk daha çok içsel odaklı kontrol geliştiriyor, daha olgun ve bağımsız davranışlar gösteriyor.”

Baba çocuk ilişkilerine annenin de katkıda bulunması gerektiğine dikkat çeken Aras, “Babayı küçük çocuk ile olan ilişkisinde becerememek ve yapamamakla suçlamaması, başka bir deyişle ona baba ya da ebeveyn olarak yetersiz ve çocukla yalnız başına kalamayacak durumda olduğunu hissettirmemesi olumsuz durumlar ortaya çıkartır. Bunun yerine bu beraberliği desteklemesi baba çocuk ilişkisinin gelişmesi açısından gereklidir. Bir çocuğun hayatında annenin ve babanın rolü farklıdır. Hiçbir ebeveyn bir diğerinin rolünü de taşıyabilecek güçte değildir. Her ebeveyn kendi sınırı içinde çocuğun benlik algısını ve özgüvenini oluşturmasında destek verir” diye konuştu.

ÇOCUK EĞİTİMİNDE BABANIN ROLÜ DEĞİŞTİ
İHA
Yayın Tarihi : 20 Aralık 2010 Pazartesi 17:33:03
Güncelleme :20 Aralık 2010 Pazartesi 18:51:26


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?