2
Mayıs
2024
Perşembe
HATAY

Çöpler AB standartlarında toplanacak

Antakya Belediyesi tarafından yaptırılan Katı Atık Düzenli Depolama ve Ayrıştırma Tesisi'nin merkez ile 7 ilçe belediyesinin de içinde bulunduğu 46 belediyeye hizmet vereceği bildirildi.

Türkiye'de, Avrupa Birliği (AB) standartlarındaki 3 merkezden biri olma özelliğini taşıyan tesiste günde ortalama 400 ton katı atık ayrıştırılıp bertaraf edilecek. Antakya Çöp Karakterizasyonunu da çıkaran belediye "Ambalaj Atığı Çöp Değil" sloganından yola çıkarak mavi ve siyah poşet uygulaması ile düzenli depolamanın ilk olarak evlerde başlamasını sağlayacak.

Antakya Belediyesi tarafından 65 dönüm arazi üzerine kurulan Katı Atık Düzenli Depolama ve Ayrıştırma Tesisi yalnızca Antakya'nın değil 7 ilçe belediyesinin de içinde bulunduğu 46 belediyeye hizmet verecek. Günde 400 ton katı atığın ayrıştırılabileceği tesis Türkiye'de İstanbul ve İzmit'ten sonra Avrupa Birliği standartlarında yapılan 3. tesis konumunda. 100 dönüm genişleme sahasına sahip tesis Akdeniz Bölgesinde de tek olma özelliğini taşıyor.

Projenin mimarı Antakya Belediye Başkanı Mehmet Yeloğlu kentin çöp sorununa kalıcı çözüm bulmanın haklı gururunu yaşıyor. İnsan sağlığını her şeyin önünde tuttuklarını belirten Başkan Yeloğlu, çevre konusunda önemli atılımlar gerçekleştirdiklerinin altını çizdi.

Tesisin yalnızca Antakya'nın değil çevre ilçe ve beldelerin de katı atık sorununa çözüm getirdiklerini belirten Yeloğlu, temiz bir Antakya için çalışmalara devam ettiklerini söyledi. Tesisinin yapımında küçük ayrıntıları bile hesaba kattıklarını belirten Yeloğlu, tesise ait sızıntı havuzu ile ayrıştırılan çöplerden çıkan sıvı atıkların yeraltı sularına ve doğaya karışmasının önlendiğinin altını çizdi. Ayrıca tesiste bulunan ve çamur ünitesinden çıkan çamurların da düzenli depolama tesisine götürülerek burada ber tarafının sağlanacağını vurguladı.

Sonbahar ve ilkbahar aylarında Antakya'nın 5 ayrı mahallesinde yapılan çalışma ile Antakya'nın çöp karakterizasyonunu çıkardıklarını kaydeden Yeloğlu, "Çöpün yapısını çıkardık. Bu sayede Antakya'daki katıkların ne kadarının geri dönüştürülebileceğini tespit ettik" dedi.

"Unutmayın Ambalaj Atığı Çöp Değil!" teması ile mavi ve siyah çöp poşeti uygulamasına gidileceğini kaydeden Yeloğlu, bundan sonra doğaya büyük zarar veren atıkların ayrıştırılmasına evlerde başlayacaklarının ifade etti.

İHA
Yayın Tarihi : 9 Eylül 2008 Salı 14:55:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?