4
Mayıs
2024
Cumartesi
HATAY

Dedeman gözünü Araplara dikti

 Antakya'da ilk beş yıldızlı oteli açan Dedeman, bölgedeki inanç turizmini de canlandıracak. Antakyalı yatırımcı Bedi Çankaya’nın yatırımı ve Dedeman’ın yönetim kontratıyla açılan otel, 12 milyon dolara mal oldu. Dedeman Yönetim Kurulu Başkanı Murat Dedeman, "Tesis olmadığı için şehirde çok konaklanamıyordu. Yapılan otelle bölgeye gelen 500 bin turistten ciddi pay alınacak ve bölgedeki turizm canlanacak" dedi.

ANTAKYA’nın ilk beş yıldızlı oteli olan ve 12 milyon dolarlık yatırımla açılan Dedeman Antakya, bölgedeki turizmi de canlandıracak. Antakyalı işadamı Philip Morris’in Gebze Temsilcisi Bedi Çankaya’nın yatırımıyla, Dedeman Otelcilik’in yönetim kontratıyla açılan otelle, Suriye, Lübnan ve Ürdün’den de turist çekilmesi hedefleniyor. Bölgede inanç turizmini canlandırması beklenen oteli, Bedi Çankaya kısa vadede geri dönüşünü beklemeden memleketine yatırım olarak açtı. 100 odalı Dedeman Antakya, 230 yatak kapasitesine sahip.

500 BİN TURİSTTEN PAY ALACAK: Dedeman Hotels&Resorts International Yönetim Kurulu Başkanı Murat Dedeman, Antakya’da gastronomi ve inanç turizmi potansiyeli bulunduğunu belirterek, "Tesis olmadığı için şehirde çok konaklanamıyordu. Yapılan otelle bölgeye gelen 500 bin turistten ciddi pay alınacak. İlk yıl için doluluk beklentimiz yüzde 70" dedi. Dedeman Grubu’nun hedeflerine de değinen Murat Dedeman, 50’inci yıllarında 50 otel hedefine ulaşmak için franchise ve yönetim konratı olmak üzere her türlü büyüme modelini kullanacaklarını kaydetti.

MEMLEKETİME YATIRDIM: Dedeman Antakya’nın yatırımcısı Bedi Çankaya ise, Antakyalı olarak memleketine yatırım yaptığını kaydetti. Çankaya, "100 kişiye istihdam sağlanacak. Otel yatırımının geri dönüşünü hemen beklemiyorum. Oteli memleketime yatırım olarak yaptım. Philip Morris’in İstanbul ve Gebze’deki en büyük dağıtıcılarından biriyim. Gebze’de parayı kazanıp, memleketime yatırım yapıyorum. Herkes memleketine yatırım yapmalı" diye konuştu. Türk markası olması nedeniyle Dedeman’ı seçen Çankaya, otelin tanıtımını yapmak için konaklayanlara yönelik gelecek yıl ilkbahar aylarında vizesiz bir günlük Halep turu da düzenleyecekleri bilgisini verdi. Antakya’nın, Vatikan’ın seçtiği aralarında Mersin ve Adana’nın da yer aldığı inanç turizmi destinasyonundan da pay alması planlanıyor.

HAVAALANI DA KULLANILACAK: Antakya, Suriye’nin sınır şehri Halep’e bir saat uzaklıkta. Bedi Çankaya, havaalanının açılmasıyla Suriyelilerin Antakya’yı Avrupa’ya gitmek için merkez yapacaklarına da değindi. Haleplilere en yakın havaalanı, dört saat mesafedeki Şam’da bulunuyor. Haleplilerin Antakya Havaalanı’na gelmeleri ise sadece bir saat alacak. Dün açılan Antakya Havaalanı, ilk etapta uluslararası uçuşlara açık olmayacak ancak aktarmalı uçuşlarla Suriyelilerin yurtdışına çıkışlarında burayı tercih edecekleri düşünülüyor.

Adana ve Mersin’de konaklayanları çekmek istiyoruz

357 bin nüfusu bulunan Antakya’da iki tane dört yıldızlı, bir tane butik otel ve çeşitli pansiyonlar bulunuyor. Beş yıldızlı otelin Antakya’da turizmi canlandırması bekleniyor. Gecelik oda fiyatı 50-75 Euro arasında değişen Dedeman Ankakya’nın ilk yıl için ciro hedefi 1 milyon 700 bin dolar. Antakya Dedeman Genel Müdürü Aydın Duran, havaalanı olmaması ve otel bulunmaması nedeniyle daha önce Adana ve Mersin’e gelenlerin günübirlik gezilerle Antakya’yı ziyaret ettiğini vurgulayarak, "İnanç turizmi açısından önemli bir şehir olan Hatay’ı yerli ve yabancı turistler ziyaret ediyor. Beş yıldızlı otelle beraber inanç turizmi de gelişecek. Suriye, Lübnan ve Ürdün’den gelecek turistler de şehir için potansiyel oluşturuyor. Bu ülkelerden yıllık 15 bin turist çekiliyor. Adana ve Mersin’de konaklayanları Antakya’ya çekmek istiyoruz" değerlendirmesini yaptı.

Kızına otel yaptı gözü alışveriş merkezinde

ÇANKAYA Şirketler Grubu başkanı Bedi Çankaya, 12 milyon dolarlık yatırımla gerçekleştirilen oteli turizm eğitimi alan kızının kendine ait bir işletmede çalışması için yaptığını anlattı. Şehrin Ortadoğu için önemli bir turizm noktası olduğunu vurgulayan Çankaya, bu bölgenin yüksek alışveriş potansiyelini de keşfetmiş. Çankaya, birçok yabancı alışveriş merkezi yatırımcısının bölgede araştırma yaptığı bilgisini vererek, "Bizim de turizmden sonra diğer bir yatırımımız alışveriş merkezi alanında olacak. Ben parayı İstanbul’da kazanıyorum ama kendi memleketime harcayacağım" dedi.

Hürriyet
Yayın Tarihi : 10 Aralık 2007 Pazartesi 12:00:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?