2
Mayıs
2024
Perşembe
HATAY

Din temsilcilerinden hoşgörü çağrısı

Hatay'ın İskenderun ilçesinde göreve yeni atanan ilçe müftüsünü ziyaret eden farklı din ve mezheplerin temsilcileri Türkiye'de yaşanan terör olaylarını kınayarak İskenderun'daki hoşgörü ortamının Türkiye'ye hakim olması dileğinde bulundu.

İskenderun'da bulunan İtalya Katolik Kilisesi Papazı Padri Yusuf Petrilla, Ermeni Cemaati Vakıf ikinci Başkanı Mihail Tabaş, Süryani Cemaati Temsilcisi Edip Dağlıoğlu, Bahai Ruhani Mahfil Başkanı Veli Kara, Alevi Kültürünü Araştırma Derneği (AKAD) İnanç Önderi Davut Tümkaya, AKAD Başkanı Nihat Yenmiş, Emekli-Sen, İSKİ Tekvando ile Engelliler Basketbol Antrenörleri, MARDER Şube Başkanı Salih Bayar'ın organizasyonunda Müftü Hamdi Kavillioğlu'nu makamında ziyaret etti.

MARDER Şube Başkanı Salih Bayar, burada yaptığı konuşmada, verilen şehitlerin bu ülkede yaşayan herkesin yüreğini yaktığını ifade ederek, Cuma namazı çıkışında tüm farklı dinlerin temsilcilerinin de içerisinde yer alacağı Rab için safa geçelim, şehitler için dua edelim" etkinliği düzenlediklerini burada herkesin kendi inancına göre dua etmesini istediklerini bildirdi.

İtalya Katolik Kilisesi Papazı Padri Yusuf Petrilla, dualarında şehitleri hatırladığını ifade ederek şehitlere Allah'tan rahmet diledi. Alevi AKAD İnanç Önderi Davut Tümkaya da, her kesimden inanan insanların bir araya gelmesinden duygulandığını, insanın istese de istemese de kardeşi olduğunu vurgulayarak cuma namazı sonrası yapılacak etkinlikte buluşmaktan mutlu olacağını söyledi.

Yarın cuma namazı sonrası yapılacak etkinliğin, hem ülkenin barışı, hem de insanlar arasındaki kardeşlik açısından çok güzel bir davranış olduğunu söyleyen Bahai Ruhani Mahfil Başkanı Veli Kara, da konuşmasında, "Biz hepimiz bir ağacın dalları veya yaprakları gibiyiz, aramazda fark yok. İnandığımız Allah aynı, farklı bir Allah'a inanmıyoruz. Biz dinlerin insanlar arasındaki kardeşliğe, sevgiye, barışa ve birliğe meydan vermesi inancındayız. Asla dinler insanlar arasında bir savaş ve ayrılık sebebi olmamalı. İnsanlar inancından dolayı bir başka insana kötülük etmemeli" dedi.

Süryani Cemaati Temsilcisi Edip Dağlıoğlu da, yurtta ve dünyada barışın olması temennisinde bulunarak bu hoşgörüyü yalnız Hatay'a değil bütün Türkiye'ye, dünyaya yaymak istediklerini kaydetti.

Şehitlerden dolayı bütün Türk milletine başsağlığı dileğinde bulunan İskenderun Ermeni Cemaati Vakıf İkinci Başkanı Mihail Tabaş ise şunları söyledi:
"Hepimiz üzülüyoruz, ağlıyoruz, içimiz gidiyor. İnşallah bunlar tanrı gücüyle son bulur. İsa Mesih'in güzel bir sözü var; önce ben sizi sevdim, siz de birbirinizi sevmekle borçlusunuz. Çok güzel bir söz, sevmeyen insan Allah'ı bilmez. Allah insan ayrımı yapmadı, din ayrımı yapmadı, birbirinizi seviniz dedi. Bu sevgi böyle topluluklarla az da olsa bir araya gelmekle görebiliriz. Bu bayrağın altında yaşıyoruz. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşıyız. Hristiyan'ı, Alevi'siyle, Sünni'siyle, Yezidi'siyle kim
olursa olsun hepimiz biriz. Tanrı bizi ayırmıyor ancak kötü ruhlu insanlar bizi birbirimizden ayırıyor."

İskenderun Müftüsü Hamdi Kavillioğlu da, ülkede insanların birlik ve dirlik içerisinde yaşadıklarına vurgu yaparak şöyle konuştu:
"Bunun her tarafa örnek olmasını arzu ediyoruz. Bir masa etrafında toplanabiliyorsak, beraber oturup çay-kahve içebiliyorsak, bazı şeyleri tartışabiliyorsak demek ki bütün insanlar bir araya gelebilir. Aynı Allaha inanıyoruz. Sevgi ve saygının İskenderun ilçemizde yeşermesini, zaten yeşermiş Elhamdülillah, bu güzelliğin devam etmesini temenni ediyorum. Hepimizin başı sağ olsun. Cenabı hak kendi inayetiyle bu sıkıntıyı da neticeye erdirir. Memleketimizde huzur içerisinde, birlik ve dirlik içerisinde
yaşarız."

Müftü Kavillioğlu, temennilerinin tüm dünyanın başının belası terörden millet olarak biran önce kurtulması olduğunu sözlerine ekledi.

İHA
Yayın Tarihi : 9 Ekim 2008 Perşembe 18:57:01


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?