2
Mayıs
2024
Perşembe
HATAY

Elektrik borcu 750 çiftçiyi icralık etti

Hatay TEDAŞ Müessese Müdürü İlhan Karabulut, Amik Ovası'nda sulama yapan 750 çiftçinin elektrik borcunu ödemediği için icralık olduğunu söyledi.

750 çiftçinin 10 milyon YTL borcu olduğunu dile getiren Karabulut, 750 çiftçiden 150'sine icralık olduklarını duyurmak için gönderdikleri yazının adreslerine gittiği halde kendilerine geri iade edildiğini dile getirdi.

Elektrik borcundan icralık olan 150 çiftçiye bir türlü ulaşamadıklarını hatırlatan Karabulut, adreslerinde bulmadıkları 150 çiftçinin ise 2 milyon YTL elektrik borcu bulunduğunu vurguladı.

Özel trafoyla Amik Ovası'nda sulama yapan ve borcunu ödemediği için icralık olan çiftçilerin trafolarını sökeceklerini aktaran Karabulut, "Borcunu ödemeyen çiftçilerimiz tarlalarını yeniden ekme girişiminde bulunmasınlar. Çünkü trafolarını sökeceğiz. Sulama yapmaları zor. Ya borçlarını ödesinler ya da bu riski göze alsınlar." dedi.

Amik Ovası'nda yaklaşık 3 bin 200 çiftçinin Derinkuyu ve Asi'den özel trafoyla elektrik gücü yardımıyla su çekerek tarlalarını suladığının altını çizen Karabulut, Genel Müdürlük tarafından 2004 yılları öncesine ait borcu olan abonelere yönelik 2005 yılında borçların ödenmesi konusunda yeniden yapılandırma başlatıldığını belirtti.

Karabulut, ancak bu yapılanma ile birçok abonenin borcunu ödemesine rağmen bazı abonelerin borçlarını ödemeyerek icralık olduğunu ifade etti.

İlhan Karabulut şöyle konuştu; "Bu yapılanma ile faizin tamamı silinmişti. Ana parada da yüzde 30'a varan indirim ve 3 yılda faizsiz ödeme imkanı sağlandı. Ancak tüm bunlara rağmen 750 çiftçimiz yaklaşık 10 trilyon olan borcunu ödemedi. Bunlardan 150 tanesine de ulaşılamadı. Bu 150 abonenin de yaklaşık 2 trilyona yakın borcu bulunuyor. Bunların 2005 ile 2007 yılları arasındaki borçları da ödenmemiş durumda. Bu sebeple bizde bu abonelerin elektriklerini direklerden indiriyoruz. İki aydır kesim işlemi devam ediyor. Kuraklık, küresel ısınma nedeniyle çiftçinin ürününün tarlada kalması bizleri vicdanen rahatsız etse de sonuçta görevimizi yapmak zorundayız. Kesme işlemi tamamlandığında da ulaşamadığımız 150 abonenin trafolarını tamamen sökeceğiz. Kestiğimiz elektriği yeniden açan çiftçiler için de gerekli cezai işlemi uygulayacağız. Bu açıdan icralık olup ta borcunu yapılandırmayan çiftçilerimiz yeniden tarlalarını ekme girişiminde bulunmasınlar. Kesinlikle trafolarını indireceğiz. Gereksiz yere masraf yapmış olmasınlar."

Geçtiğimiz günlerde yaşanan yıldırım düşmesi sonucu yaşanan elektrik kesintilerine de değinen Karabulut, "Son günlerde tüm yurtta olduğu gibi Hatay'da da hava koşulları olumsuz geçti. Neyse ki bu şiddetli yıldırımları beklediğimizin altında bir kayıpla atlattık. Yıldırımlar daha çok İskenderun ile kırsal kesimlerde etkili oldu. Antakya'da ise önemli bir etkisi olmadı. Kırsalda birçok direğe yıldırım düştü. Bunların her birine de paratoner yapmamız imkânsız. Bu nedenle de izolatör patlaması sonucu buralarda çeşitli kesintiler gerçekleşti." dedi.

CHA
Yayın Tarihi : 15 Mayıs 2008 Perşembe 13:10:24


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?