3
Mayıs
2024
Cuma
HATAY

Eski hükümlüler meslek sahibi oldu

Hatay'ın İskenderun ilçesinde Denetimli Serbestlik ve Yardım Merkezi Müdürlüğü'nün İŞKUR ve Mesleki Eğitim Merkezi Müdürlüğü işbirliğiyle düzenlediği "Kaynakçılık ve Çelik Konstrüksiyon Kursu"nu tamamlayan 10 kursiyere sertifikaları verildi.

İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası'nda (İTSO) düzenlenen törene; Başsavcı Vekili Ünsal Demirci, Adalet Komisyonu Başkanı Hayri Üzel, İnfaz Savcısı Mustafa Tursuslu, Denetimli Serbestik ve Yardım Merkezi Müdürü Orhan Kaykaç, Mesleki Eğitim Merkezi Müdürü Bestami Çelebi, İŞKUR İskenderun Müdürü Güldal Sultan Şen, Milli Eğitim Müdür Vekili Mehmet Altay, Emniyet Müdürü Yusuf Cinel ve İTSO Başkan Vekili Mahir Ünal katıldı.

Sertifika dağıtım töreninde konuşan Başsavcı Vekili Ünsal Demirci, Avrupa'nın birçok ülkesinde uzun zamandır uygulanan ve eski hükümlüleri topluma kazandırmayı amaçlayan projenin ülkemizde 2 yıldır uygulandığını belirterek, 11 kişilik kadroyla çalışan İskenderun Denetimli Serbestik ve Yardım Merkezi Müdürlüğü'ne, kurul üyelerinin de katkılarıyla 40 eski hükümlüye katkı verilip, 5'inin de bir işe yerleştirildiğini ifade etti.

Denetimli Serbestik ve Yardım Merkezi Müdürü Orhan Kaykaç da, suçun önlenmesi, suç işleyen ve hüküm alıp, cezasını çekenlerin vasıflı işgücü haline getirilerek iş sahibi yapılması ve yeniden topluma kazandırılmasını amaçladıklarını dile getirerek, kurs giderlerinin, eski hükümlü çalıştırma zorunluluğunu yerine getirmeyen iş yerlerine verilen 14 bin YTL'lik idari para cezasıyla karşılandığını belirtti.

Kursun 12 Mayıs 2007'de başladığını ve 6 Aralık'ta sona erdiğini belirten Kaykaç, 12 eski hükümlüyle başlayan kursun 300 saatlik eğitimle tamamlandığını ve eğitim kapsamında Yazıcı Demirçelik, İSDEMİR ile Noksel fabrikalarında eğitim ve inceleme gezileri yapıldığını da kaydetti. Kaykaç, "Hedefimiz, kanunla itilafa düşüp kişisel özgürlüğü kısıtlananların, cezasını çekmesi sonrasında eğitilmesidir" dedi.
İŞKUR İskenderun Müdürü Güldal Sultan Şen de, kursa katılanlardan 2'sinin işe yerleştirildiğini vurguladı.

Atatürk'ün "Sanatsız kalan bir milletin hayat damarlarından biri kopmuştur" dediğini anımsatan Mesleki Eğitim Merkezi Müdürü Bestami Çelebi ise, merkezlerinin meslek eitiminde büyük rol oynadığını ve merkezde yetişenlerin dünyanın birçok ülkesinde çalıştığını kaydetti. Suç işleyenlerin daha çok az eğitim alan ve ekonomik yapısı gelişmeyen kesimden çıktığını anlatıp, İskenderun'da sahil kesiminde oturan hiçbir kişinin de kendilerinin karşısına suçlu olarak gelmediğini vurgulayan Adalet Komisyonu Başkanı Hayri Üzel de, suç işleyenlerin aile, çevre ve ekonmik yapıdan etkilendiğini kaydetti.

Suçlunun yakalanıp, cezasını çekmesi sonrası eski ortamına bırakılması halinde suç tekranının yaşanacağını anlatan Uzel, eski hükümlülerin iş sahibi olmasının bu açıdan da önemli olduğunu söyleyerek, "Bir suç işleyen ve yaptığından pişman olan, hata yaptığını söyleyenlere, bu hatalarının cezasını ömürboyu ödetmenin anlamı yok. Herkes hata yapabilir" dedi.

 

iha
Yayın Tarihi : 6 Şubat 2008 Çarşamba 18:12:50


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?