7
Mayıs
2024
Salı
HATAY

Evrimcinin gözü Hatay'da

Prof. Üner Tan'ın 'tersine evrim' tezi bilim dünyasında tartışmaya yol açarken, Kırıkhan'daki 'maymun görünümlü' çocuklar tüm dünyanın ilgi odağı oldu. Prof. Tan, bu çocukların, tezini doğruladığını ileri sürdü

Hatay'ın Kırıkhan ilçesinde dünyaya gelen 'maymun görünümlü çocuklar', "Evrim Teorisi"ni araştıran bilim adamlarının ilgisini bu bölgeye çekiyor. Yaklaşık 15 gün önce Kırıkhan'da dünyaya geldikten bir saat sonra ölen ve kafa görüntüsü bir maymunu andıran bebeğin incelemeye tabi tutulmadan gömülmesi, yıllardır bu konuyu araştıran ve kendi adını verdiği 'Üner Tan Sendromu'yla dünya tıp literatürüne geçen Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizyoloji Ana Bilim Dalı öğretim üyesi nörolog Prof. Dr. Üner Tan'ın tepkisini çekti. Tan, bebeğin görüntüsü ve küçük beyin yapısının maymuna benzediğini, 'tersine evrim teorisi' tezini destekleyen önemli bir kanıt olduğunu, incelemeye tabi tutulmamasını büyük bir talihsizlik olarak değerlendirdi.

4 bacaklı çocuklar
Tan, kendisini dünya literatürüne taşıyan araştırmayı Kırıkhan'a bağlı sınır köyü Demirkonak'ta yaparak, Reşit ve Hatice Ulaş çiftinin elleri ve ayakları üzerinde, 4 bacaklı 6 çocuğunu incelemişti. Kendisiyle Adana'da görüştüğümüz Tan, Ulaş çiftinin teyze çocukları olduğunu, karı kocanın her ikisinin de 4 bacaklı geni taşıdığını belirterek şöyle konuştu:
"Karı kocanın her ikisinde de olan genetik bozukluk böyle doğumlara yol açmış. Bu tersine evrimi destekleyen bir olgu. İnsanın genetik programında bütün evrimsel aşamalar var. Herhangi bir nedenle, çevresel veya enfeksiyonla, gen belirli bir evrimsel aşamada bozuluyor. Yani hangi aşamadaysa o aşamada takılıyor. Anne karnında bebek maymunsu bir dönemdeyken bozulma veya takılmaya maruz kalıyorsa, doğan çocuk maymunsu özelliklere sahip oluyor. Bu Darwin'in tedrici evrim teorisinden daha farklı bir durum. Biz buna sıçrama şeklinde gerçekleşen evrim teorisi diyoruz.
Maymundan insana geçişi fosillere dayanarak inceleyebiliyoruz. Ama onlar da binlerce yıl öncesinden kalma, kemik yapısı zedelenmiştir. Bu canlı model incelenirse bilim dünyasına ışık tutar."
Kırıkhan Devlet Hastanesi'nde doğumu yaptıran Doktor Osman Albayrak da, bebekte beynin gelişememesi, tıp dilinde 'anensefali' denilen bir durum olduğunu belirterek, "Normal bir durum olmadığı için oldukça önemsendi bu vaka. İlginç olan anne baba normal ve akraba evliliği yapmamışlar. Eğer anne ultrasona girseydi bunun farkına varılırdı" dedi.

Ulaş ailesinin dramı

Bu sendromun dünyaya tanıtılmasından sonra, yabancı bilim adamları ve televizyoncular Ulaş ailesinin kapılarını çalmaya başlamış. Önce İngiliz BBC televizyonu, ardından da Japon televizyonu çekimler yapmış. Aileye çeşitli yardımlarda da bulunmuşlar. Japon televizyonu, Mart ayına kadar kimseye görüntü vermemeleri konusunda yasal bir anlaşma bile yapmış. Bunun karşılığında da aile, Japonlardan yüklü bir para almış.
Baba Reşit Ulaş, para karşılığında çekimlere izin verdğini, ancak bundan memnun olmadığını söylüyor. Çocuklarının bu şekilde dünyaya gelmelerini "Allah'ın bir takdiri" olarak nitelendiren Reşit Ulaş, şöyle devam etti:
"Bizi en çok üzen çocuklarımızın maymun gibi tanıtılmaları oluyor. Benim bir baba olarak istediğim bu çocuklara sahip çıkılması. Ben ölünce bunlara kim bakacak?
Kaymakam Bey yardım edeceklerini söyledi ama hiçbir yardım yapılmadı. Biz geçici değil kalıcı yardım istiyoruz. Hem ailemin hem de bu çocuklarımın artık istismar edilmelerini, kimsenin bizi kullanmalarını, bizim üstümüzden çıkar elde etmelerini istemiyorum. Kimseye güvenimiz kalmadı, insan içine çıkamıyoruz. Her gelen yardım edeceğiz diyor ama kimse sözünde durmuyor."
Ailesi her şeye rağmen, köy evlerinin bahçesinde elleri ve ayakları üzerinde yürüyen Hüseyin, Emine, Safiye ve Hacer'e yardımcı oluyor. Sağlıklı kardeşleri, onları yediriyor içiriyor, üstlerini başlarını değiştiriyor. Kısaca yaşadıkları tüm acılara, çektikleri tüm sıkıntılara rağmen, onlara sahip çıkıyorlar.
Kardeşler, yalnızca anne ve babalarının anlayabildiği az sayıda kelime konuşabiliyorlar. Ulaş ailesi, yardım için bir web sitesi kurmak istiyor ama bunu nasıl yapacaklarını bilmediklerinden hayırseverlerden bu konuda da yardım istiyorlar.
Milliyet
Yayın Tarihi : 28 Kasım 2006 Salı 17:08:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?