6
Mayıs
2024
Pazertesi
HATAY

Filistin ve Lübnan'la dayanışma gecesi

Türkiye Yazarlar Sendikası ile Aalen-Antakya Kültür ve Sanat Derneği, Filistin ve Lübnan'la dayanışma gecesi düzenledi. 

Antakya Anfi Tiyatro'da düzenlenen geceye; Filistin, Ürdün ve Suriye'den çok sayıda şair ve yazar katılırken, Türkiye'den de Türkiye Yazarlar Sendikası Başkanı Enver Ercan, Sennuz Sezer, Rahmi Emeç, Vedat Ülger ve Ömer Özgeç ile Antakya'dan çok sayıda sendika ve sivil toplum örgütü temsilcisi katıldı. 

Yüzlerce Antakyalı'nın buluştuğu gecenin açış konuşmasını yapan Türkiye Yazarlar Sendikası Genel Başkanı Enver Ercan, her zaman Filistin ve Lübnan halkının yanında olduklarını belirterek, "Günlerdir Lübnan'da ve Filistin'de kan çemberi genişliyor. İnsanlar ölüyor, evler, havaalanları, limanlar, köprüler, iş yerleri, camiler yerle bir ediliyor. 2 milyona yakın Lübnanlı göç etmek zorunda bırakılıyor. 

Amerika, Filistin ve Lübnan halkına yapılan bu barbarlığa destek veriyor, siyasal, askeri yardımda bulunuyor, uluslararası hukuku hiçe sayarak, Güvenlik Konseyi'ni bölgedeki çıkarları için kullanıyor. Birleşmiş Milletler, Amerika'nın baskısıyla ateşkes kararı alamıyor, İsrail'in saldırılarını durduramıyor. 

Bu durum, tıpkı Irak'ta olduğu gibi Lübnan'da da halkları ve mezhepleri birbirine kırdırarak, siyasi, ekonomik ve kültürel bağları zayıflamış sömürge Arap devletleri yaratacaktır. Ortadoğu'da bugün bu oyun oynanmaktadır. Tüm bunlara karşı diyoruz ki, bugün Ortadoğu'yu yarın da sizi yakıp kavuracak bu savaşı, bu insanlık ayıbını, yeryüzünden yine insanlığın ortak vicdanı ve soylu karşı duruşu silebilecektir" dedi. 

Alkışlar eşliğinde sahneye çıkan Filistinli Şair Halid Ebu Halid, bombaların ve silahların Filistin halkını asla yıldıramayacağını ifade ederek, "ABD yıllardır topraklarımıza saldırıyor, sürekli savaşlar çıkıyor ama hep bu savaşlardan yenik çıkıyor. Biz Filistin halkı olarak kanımızın son damlasına kadar topraklarımızı savunacağız. ABD ve İsrail yıllardır kadınlarımızı, çocuklarımızı öldürüyor ve biz yıllardır topraklarımızı dişe diş savunuyoruz, asla yılmayacağız. Ta ki Kudüs başkentimiz olana kadar" diye konuştu.
Ürdün, Suriye, Filistin ve Türkiye'nin çeşitli illerinden gelen şairlerin barış için şiirler okuduğu gece, Vedat Ülger ve Ömer Özgeç'in dinletileriyle son buldu.
İHA
Yayın Tarihi : 1 Eylül 2006 Cuma 16:12:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?