2
Mayıs
2024
Perşembe
HATAY

Finlandiya heyeti Hatay'da

Finlandiya'nın Ankara Büyükelçisi Maria Serenius, Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) üyeliğini desteklediklerini ve Türkiye'yi terörle mücadele konusunda haklı bulduklarını söyledi.

Finlandiya'nın Ankara Büyükelçisi Maria Serenius ve beraberindeki 7 parlamenter, turistik yerleri ziyaret etmek amacıyla geldikleri Hatay'da bazı temaslarda bulundu. Sabah saatlerinde Hristiyanlığın ilk kiliselerinden biri olan Antakya St. Pierre Kilisesi'ni ziyaret eden Finlandiya heyeti, daha sonra mozaik eserleriyle ünlü Antakya Arkeoloji Müzesi'ni gezdi. Daha sonra Hatay Valiliği'ne gelen Finlandiya heyeti, burada eski Hatay Cumhuriyeti Meclis Salonu'nu gezdi. Vali Ahmet Kayhan'la bir görüşme yapan Finlandiya heyetinin, Hatay'ın tarihi dokusu karşısında oldukça etkilendiği gözlendi.

Ziyarette Türkiye'nin AB ile ilişkilerini değerlendiren Büyükelçi Maria Serenius, kendilerinin AB'ye girmek için 10 yıl uğraştıklarını, ama sonunda başardıklarını belirterek, Türkiye'nin de AB'ye gireceğinden umutlu olduklarını ve bu konuda her zaman Türkiye'nin yanında yer aldıklarını söyledi. Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Serenius, Finlandiya'nın Türkiye'ye yatırım yapma konusunda her yıl artan bir çizgide olduğunu geçtiğimiz yıl Türkiye'ye yaklaşık olarak 1.1 milyar euroluk bir yatırım gerçekleştirdiklerini ifade etti. Büyükelçi Serenius, Nokia başta olmak üzere Finlandiya'daki birçok firmanın Türkiye'ye yatırım yapma konusunda oldukça istekli olduğunu, Türkiye'nin AB adaylığının yapılacak yatırımları önemli oranda artırdığına ifade etti.

Bakü-Tiflis-Ceyhan (BTC) Ham Petrol Boru Hattı'nda incelemelerde bulunduklarını da söyleyen Büyükelçi Serenius, "Parlamento üyelerimizle birlikte bölgede incelemelerde bulunduk ve yetkililerden bilgiler aldık. Bölgeye yatırım yapma konusunda Türkiye hükümetinden bölgenin gelecekteki konumuyla ilgili daha detaylı veriler aldıktan sonra karar vereceğiz" şeklinde konuştu. Bir soru üzerine terör örgütü PKK ile ilgili düşüncelerini de aktaran Büyükelçi Maria Serenius, AB üyesi ülkeler tarafından PKK'nın terör örgütü olarak kabul edildiğini ve Finlandiya'nın da terörü şiddetle kınadığını dile getirerek, "Terör örgütüne karşı hayata geçirilen sınır ötesi operasyonları haklı buluyoruz. Bu konuda yaşanan sorunlar zamanla çözülecektir" diye konuştu.

 

iha
Yayın Tarihi : 16 Ocak 2008 Çarşamba 14:33:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?