7
Mayıs
2024
Salı
HATAY

Hatay'a yeni arkeoloji müzesi

HATAY'A YENİ ARKEOLOJİ MÜZESİ

Taban mozaiğinde, Tunus'un Bardo Müzesi'nden sonra dünya ikincisi olan Antakya Arkeoloji Müzesi, 40 dönümlük alana kurulacak yeni müze ile dünya liderliğine oynayacak.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı İsmet Yılmaz tarafından Maşuklu beldesinde bulunan İl Özel İdare Müdürlüğü'ne ait olan 40 dönümlük araziye kurulacak yeni müze yerinin projesi yetkililere teslim edildi. 13 medeniyete ev sahipliği yapan Antakya'nın dünyanın mozaik zengini olmasına rağmen bu zenginliğini sergileyemezken, mevcut binada 6 bin metrekare mozaiğin sadece bin 350 metrekaresini sergileyip, kalan bölümünü 12 noktada toprak altında adeta hapsediyor. Bugüne kadar bu kentte ortaya çıkan ve

dünyanın en ünlü ustalarının eseri olan taban mozaiklerinin, sanat ve işçilik yönünden rakipsiz olduğu ancak, 1930'lu yıllarda, Fransız işgali sırasında bir bölümünün Antakya'da ilk kazı çalışmalarının yapıldığı dönemlerde çıkartılıp yurt dışına götürüldüğü ifade ediliyor.

Paha biçilmez değerdeki mozaiklerin bugün ABD, İngiltere ve Fransa'da 17 ayrı özel müzede sergilendiği, Hatay'da kalan 6 bin metrekare taban mozaiğinden ise toprak altındaki bu zenginliğe rağmen kent merkezindeki müzede yer darlığı nedeniyle sadece bin 350 metrekaresinin sergilenebildiği kaydediliyor.

4 bin 650 metrekare taban mozaiğinin ise Kırıkhan, Hassa, Antakya, İskenderun, Dörtyol ve Erzin ilçelerinde 12 ayrı noktada toprak altında jeotekstil ile korunarak bekletildiği, yer darlığı nedeniyle sergilenemeyen bu mozaiklerin Hatay'da 40 dönüm alanda kurulacak yeni müze ile sergileme fırsatı bulacağı belirtiliyor.

Maşuklu beldesinde 50 dönümlük araziye yapılacak yeni müzeyle taban mozaiğinde dünya rekoru kırmanın yanı sıra depoda bekletilen 35 bin eserin de sergilenmesi sağlanacak.

Bu arada yeni müzenin mimari yapısının dünya standartlarında olacağı yeni müzede, her biri 250 ile 400 metre kare arasında 32 salon, otopark, konferans salonu, kafe ve restoranlar, alışveriş merkezleri ve sosyal tesislerin bulunacağı öğrenildi.

Yeni müzenin Vatikan tarafından Hıristiyanların kutsal hac yeri kabul ettiği St. Pierre Mağara Kilisesi'ne yakın olmasının da önemli olduğu belirtilerek, Hatay'da havaalanının hizmete girmesi, hem de yeni müze yerinin turistlerin rahatça gezebileceği noktada kurulmasının turizmdeki geliri arttıracağı görüşü savunuluyor.

Kamulaştırma çalışmaları tamamlanan yeni müzenin 2 yıl içinde hizmete girmesi bekleniyor.

HATAY'A YENİ ARKEOLOJİ MÜZESİ
İHA
Yayın Tarihi : 9 Kasım 2010 Salı 12:25:01
Güncelleme :10 Kasım 2010 Çarşamba 09:44:20


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?