5
Mayıs
2024
Pazar
HATAY

İğne korkusuna son!

İĞNE KORKUSUNA SON VERECEK BULUŞ

Hatay'ın Kırıkhan ilçesinde, Anadolu Meslek Lisesi'nde görevli öğretmen Selda Kıratlı, çocuğunun enjeksiyon korkusundan yola çıkarak iğnesiz enjeksiyon uygulaması için 'Plastik Kelebek Kanül' adlı buluşu ile iğne korkusuna son verdi.

Tıp dünyasında ufakta olsa yeni bir çığır açacak olan iğnesiz enjeksiyon buluşuna Türk Patent Enstitüsü'nden faydalı model belgesi de alan Kıratlı, bu başarısını Hatay Valisi Mehmet Celalettin Lekesiz ile paylaştı. İl Milli Eğitim Müdürü Cafer Tulmaç ile birlikte Vali Lekesiz'i ziyaret eden Kıratlı, buluşu hakkında Lekesiz'e bilgi verdi.

Başlangıçta proje tabanlı beceri yarışması için öğrencileriyle hazırlamış oldukları plastik uçlu enjektör projesinin Hatay'da il birincisi olduğunu belirten Selda Kıratlı, "Projemiz ilimizde birinci olduktan sonra çocuğumun enjeksiyon korkusundan da yola çıkarak bu projeyi geliştirmek istedim. Yarışmada sunum yaptığımız jüri üyelerinin beğenisi üzerinde buluşumu hayvan deneylerinde kullanmak için teşvik edildim" şeklinde konuştu.

Kırıkhan ilçesinde görevli veteriner Enes Kılboz ve Uzman Doktor Mehmet Kılıçlar ile birlikte bilimsel anlamda hayvanlar üzerinde deney aşamasına başladıklarını anlatan Kıratlı, "Buluşumu bir tavşan ve birde inek yavrusu üzerinde bilimsel olarak deneyerek projemi olduğundan daha ileriye taşıma fırsatı buldum. Hem buluşumda kullandığımız kanülün endüstriyel tasarımı olarak hem de bilimsel olarak ciddi çalışmalar yaptım" dedi.

Hayvanlar üzerinde yaptıkları deneylerde elde ettikleri olumlu sonuçların neticesinde buluşunun patentini almak için Türk Patent Endüstrisine başvurduğunu da anlatan Kıratlı, "Amacım bunun gerçek bir buluş olduğunun resmi ispatını yapmaktı. Türk Patent Endüstrisinden aldığım faydalı model belgesi ile tıpta bu ana kadar mevcut olan aynı yerden enjeksiyon yapılmaz teorisini de yaptığım çalışmalarla çürütmüş oldum" diye konuştu.

Kıratlı, İğnesiz Enjeksiyon Uygulaması için Plastik Kelebek Kanül adlı buluşunun özellikle hemşireleri bulaşıcı hastalıklardan koruyacağını belirten Kıratlı, "İğne batmasından hayatını kaybeden hemşireler, buluşum sayesinde bu tehlikeden de korunmuş olacaklar. Hastanın bacağına yerleştirilecek kanül sayesinde toplam 5 defa kullanılabilecek olan buluşum sayesinde 5 enjeksiyon yerine 1 enjeksiyon kullanılmış olacak bu durumda tıbbi atıkları azaltmış olacak" dedi.

Hatay Valisi Mehmet Celalettin Lekesiz ise, ilköğretim okulları arasında düzenlenen 'Bu benim eserim" adlı proje yarışması ve ortaöğretim okullarında düzenlenen "Proje tabanlı beceri yarışmalarının' şu anda teneffüs ettikleri havayı ortayı çıkardığını söyledi. Ticaretin belli bir vadede 1'e 30 kazandırdığını belirten Lekesiz "Teknik bilgi 1'e yüz kazandırır. Böyle bir uygulanmaya aday ve patentleşmiş bir buluşta 1'e 10 bin kazandırır" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 4 Mart 2011 Cuma 17:14:04
Güncelleme :6 Mart 2011 Pazar 12:16:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?