5
Mayıs
2024
Pazar
HATAY

İpek böceği gelir kapıları oldu

İPEK BÖCEĞİ GELİR KAPILARI OLDU

Hatay’ın Samandağ ilçesinde 7 yıldır evlerinde ipek böceği yetiştirerek koza üreten 2 kadın, mevsimin açılmasıyla birlikte ipek böceği yetiştirmeye başladı.

Evlerinin küçük bir bölümünde zor şartlar altında ipek böceği yetiştiren Gönül Selçuk ve Cemile Gümüş, mevsimin açılmasıyla birlikte üretime başladı. Yaptıkları girişimle ilçe halkının takdirini kazanan iki kadın, yeni üretim kozaların kilosu 23,5 TL’den satışa sunulacağını ifade ettiler.

En büyük desteği ilçe kaymakamı Süleyman Özçakıcı’dan gördüklerini ifade eden Gönül Selçuk, verilen destekle üretim kapasitelerini artırdıklarını ancak bunun yeterli olmadığını söyledi.

Üretimde oldukça zorlandıklarını dile getiren Selçuk, “Yaptığımız iş ilçemiz için gerçekten çok önemli ve sürdürülmesi gerek. Sağ olsun kaymakamımız bize ranza tahsis ederek destek yaptı. Ancak şu aşamada geniş bir mekana ihtiyacımız var. Başka bir sorunumuz ise dut yaprağı bulunamaması. Bu işi sürdürmek ve daha çok üretim sağlamak için yetkililerden sorunlarımıza kulak vermelerini ve bize destek sağlamalarını istiyoruz” diye konuştu.

İpek böceği üretimi hakkında bilgiler veren Cemile Gümüş ise, kutu içerisindeki tohumları battaniye içerisine sararak sıcak odada muhafaza ettiklerini, tohumların 10 gün sonra ise ipek böceği haline geldiğini kaydetti. Gümüş, “Böceklerimize önce ince ince doğranmış dut yaprakları veriyoruz. 3 hafta sonra iyice olgunlaştığında yaprakları tüm tüm vermeye başlıyoruz. Büyüyerek koza vermeye başlayınca da tezgaha alıyoruz. Burada da kozaları örmeye başlıyorlar. İpekböceklerinde özellikle ilk yaşlarda havalandırmaya özen göstermek gerekmektedir. Havalandırma sırasında hızlı bir hava akımı olmamasına dikkat edilmelidir. Aksi halde bir yerde yığılma olacak ve buna paralelde beslenme zor olacaktır. İpekböcekleri loş bir ortamda bırakılmalıdır. Fazla ışıklanma ipekböceklerinin bir yerde yığılmalarına sebep olmaktadır” ifadelerini kullandı.

İPEK BÖCEĞİ GELİR KAPILARI OLDU
İPEK BÖCEĞİ GELİR KAPILARI OLDU
İHA
Yayın Tarihi : 12 Mayıs 2011 Perşembe 18:23:04
Güncelleme :12 Mayıs 2011 Perşembe 18:35:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?