6
Mayıs
2024
Pazertesi
HATAY

Irak'a akaryakıt sevkiyatı durdu

Hatay'ın İskenderun İlçesi'nde, 10 gündür limandaki petrol dolum tesislerinde bekleyen tankerler, Irak'a akaryakıt sevkiyatının durdurulması nedeniyle yükleme yapamıyor.

Türkiye'den Irak'a yapılan işlenmiş akaryakıt sevkiyatı, iki ülke arasındaki ödeme krizi nedeniyle durduruldu. İskenderun Limanı'ndaki Petrol Ofisi Dolum Tesisleri'ne ait rıhtıma, sevkiyat durdulduğu için gemi yanaşmazken, yüzlerce tanker şoförü yükleme yapmak için 10 günden bu yana limanda bekliyor.

Hamit Yılmaz isimli tanker şoförü, iki ülke arasındaki ödeme krizi nedeniyle günlerdir yükleme yapamadıklarını belirterek, sorunun bir an önce çözülmesini istediklerini söyledi.
Bir başka tanker şoförü Fehmi Yıldı ise günlerce Irak'ta bekledikten sonra Türkiye'ye giriş yapabildiklerini, ancak İskenderun Limanı'nda da sevkiyatın durdurulması nedeniyle yükleme yapamadıklarını ifade ederek, soğuk havada günlerdir perişan olduklarını söyledi.

MERSİN AKARYAKITÇILAR DERNEĞİ BAŞKANI AZİZ AKGÜL: "IRAK'A 12 BİN ARAÇ ÇALIŞIYOR, 100 BİN AİLE BU İŞTEN GEÇİNİYOR"

Mersin Akaryakıtçılar Derneği Başkanı Aziz Akgül, Türkiye'den Irak'a yapılan jet yakıtı, benzin ve LPG sevkiyatının Türkiye'de yaklaşık 100 bin kişinin geçim kaynağı olduğunu belirterek, hükümetin alacakları tahsil ederken, güzergahı Ürdün'e kaptırmaması gerektiğini söyledi.

Somo Irak Milli Petrol Şirketi'nin Türk firmalarına olan yaklaşık 800 milyon dolarlık borcu nedeniyle Irak'a yapılan petrol ürünleri sevkiyatının durdurulmasının ardından nakliye ve petrol şirketlerinin tedirginliği devam ederken, Mersin Akaryakıtçılar Derneği Başkanı Aziz Akgül de alınan kararı değerlendirdi.

Sorunun yaklaşık 3-4 aydır devam ettiğini belirten Akgül, "Hükümet bu durumun farkındaydı, ancak bu kadar dayanılabildi. Somo'dan yaklaşık 800 milyon dolarlık alacak var. Bunların tahsil edilmesi için hükümet titizlik ve ciddiyetle çalışmasını sürdürmeli. Alacaklar tahsil edilirken bir konunun üzerinde titizlikle durulması gerekiyor. Türkiye'den giden güzergah gibi bir güzergah da Ürdün'de bulunuyor. Bu sevkiyatın tamamen Ürdün'den yapılması için bize yapılmış bir oyun da olabilir. Konu dikkatli ve hızlı bir şekilde sonuca bağlanmalı aksi taktirde güzergah Ürdün'e kayabilir" dedi.

Akgül, 12 bin tankerin Irak'a jet yakıtı, benzin ve LPG sevkiyatı yaptığını da hatırlatarak, "Güzergahın Türk ekonomisine büyük katkısı var. Yaklaşık 12 bin tanker Irak'a çalışıyor, her araçta 2 kişi olduğunu düşünürsek 24 bin kişi sadece araçlarda istihdam ediliyor. Aileleri ile birlikte ise yaklaşık 100 bin kişi bu işten geçiniyor. Bu sevkiyat devam etmeli, ancak nakliyeciler ve petrolcüler mağdur edilmemeli" diye konuştu.

.
Yayın Tarihi : 21 Ocak 2006 Cumartesi 20:28:57
Güncelleme :21 Ocak 2006 Cumartesi 21:40:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?