3
Mayıs
2024
Cuma
HATAY

İskenderun Körfezi'nde sular ısınıyor

Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cemal Turan, son 30 yıllık verilere göre İskenderun Körfezi'nde deniz suyu sıcaklığının 4 derece arttığı bildirdi.

Prof. Dr. Turan, yaptığı açıklamada, İskenderun Körfezi'ndeki deniz suyunun önemli derecede ısındığını ve önemsenecek düzeyde olduğunu belirterek, "Bu biyolojik çeşitliliğin değişimine, deniz içerisinde bulunan canlıların yaşamını ve çeşitliliğini etkileyecek bir değişim olarak görüyoruz. Balıkların yumurtlama zamanlarını, miktarlarını veya balık çeşitliliğini nasıl etkileyeceğini şu an kestirmek, öngörmek mümkün değil. Ama günümüzde balıkçıların balık çıkmıyor sebeplerinin başında bu deniz ısısının yükselmesi gelmektedir" dedi.

Deniz suyu ısısının yükselmesinin beraberinde yıllık yağış miktarının da 900'lerden 600'lere düştüğüne işaret eden Prof. Dr. Turan, "30 yıl önce hiç çıkmayan bir balık Körfez sularında avcıların en çok avladığı balık haline dönüşmüş. Bu gerçekten çok önemli bir sorun. Sevilerek tüketilen bazı balıklar yok olma seviyesinde, ekonomik değeri düşük balıklar daha çok çıkar hale gelmiş. Akdeniz'de oluşan ısı yükselmesiyle Kızıldeniz ile aynı seviyeyi yakaladığından oradaki birçok tropik balık bu taraflara yönelmiştir. Kızıldeniz balıkları Akdeniz'de yaşama ortamları bulmuşlardır. Bunlar daha sonraları Ege ve Karadeniz'e yayılmasıyla stok miktarının artmasıyla sonuçlanmaktadır" diye konuştu.

Kızıldeniz'den gelen ve tehlike ve zehirlilik arz eden balıkların halk sağlığını da tehdit ettiğine dikkat çeken Prof. Dr. Turan şunları söyledi:

"Özellikle pek görünmeyen yüksek miktarda denizanaları sularımızda görülmektedir. Birçoğu göçmendir ve zehirlidir. Daha önce yoktu, ancak günümüzde büyük miktarda stok oluşturdu. Bazen denizanası denizlerimizde patlama yapmaktadır. Halk sağlığını yüksek derecede tehdit etmektedir. İnsanlarda ömür boyu kalıcı izler, lekeler bırakmaktadır. Bazı çarpan türleri vardır. Halk dilinde çırpan olarak bilinir, bunlar da denizde olduğu kadar pazardan alıp eve getirdiğimizde bile temizlerken dokunulması halinde zehir bırakmaktadır. Uyuşukluk yapıp, bazen alerjisi varsa insan hastanelik olmaktadır. Kızıldeniz'den geçen elektrikli balıklar vardır. Bunlar da yenildiği zaman insanı yüksek derecede ishal yapan, zehirlenmeye sebebiyet verecek balıklardır."

.
Yayın Tarihi : 20 Haziran 2008 Cuma 15:51:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?