4
Mayıs
2024
Cumartesi
HATAY

İskenderun 'Mezalim Anıtı'

Hatay'ın İskenderun ilçesinde Fransız ve Ermenilerin Hatay'ın işgali sırasında yaptıkları zulmü simgeleyen "Mezalim Anıtı" dikildi. 

İskenderun Belediyesi tarafından, heykel tıraş Rıfat Üstündağ'ın tasarımıyla, 5 Temmuz Parkı içerisine inşa edilen, sözde Ermeni soykırım günü olarak ilan edilen 24 Nisan'da Ermenilerin ve Fransızların yaptıkları zulmü simgeleyen anıt, ellerinde ay yıldızlı bayraklarıyla binlerce vatandaşın katıldığı muhteşem bir törenle açıldı. Açılış töreninde konuşan İskenderun Belediye Başkanı Mete Aslan, anıt yaptırma kararını Meclis'te 2001 yılında oy birliğiyle kararlaştırdıklarını belirterek, "Hatay'da yapılan zulmü kötü anıları unutmadık. 2001 yılında bu kararı aldığımızda, AB üyeliğiyle bu ülkelerin yaptığı yanlıştan heveslerinden dönerler diye 6 yıldır bekledik. Ama ne Avrupa Birliği ne de Fransa yanlışları ile kafaları değişmedi. Yapılan zulmün ve mezalimi dünyaya haykırmak için anıtı İskenderun'a diktik" dedi. 

Törende konuşan Çukurova Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hakan Çiftçi de, anıtın "Fransız Mezalimi anıtı yapılan zulüm, acı, gözyaşı ve eziyetin belgesidir" dedi. 

Açılış törenine yurtdışındaki Azeri Türklerden sorumlu Azerbaycan Devlet Bakanı Valeh Hacıyev, DYP Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Kemal Turan, İşçi Partisi Genel Başkan Yardımcısı Bülent Esinoğlu, İskenderun Kaymakamı Cengiz Horozoğlu, Dörtyol Kaymakamı Hayri Sandıkçı, Deniz Üs Komutanı Reşat Küçükerol, MKÜ Rektörü Prof. Dr. Şerefettin Canda, Payas Belediye Başkanı Bekir Altan ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Bir ilk olduğu belirtilen "Mezalim Anıtı", İskenderun Belediye Başkanı Mete Aslan ile Yurtdışındaki Azeri Türklerden sorumlu Azerbaycan Devlet Bakanı Valeh Hacıyev, DYP Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Kemal Turan, İşçi Partisi Genel Başkan Yardımcısı Bülent Esinoğlu, İskenderun Kaymakamı Cengiz Horozoğlu, tarafından açıldı.
iha
Yayın Tarihi : 25 Nisan 2007 Çarşamba 02:28:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
öznur eyican IP: 212.175.115.xxx Tarih : 11.05.2007 22:36:25
geçmişite türk vatandaşlarımıza yapılanları asla unutmayız unutmayacağız...geçmişini bilmeyen bir kişi gelecek hakkında ileriye dönük bir düşünceye varamaz....çok güzel bir çalışma olmuş bu çalışmada emeği geçen herkese teşekkür ederiz.