3
Mayıs
2024
Cuma
HATAY

İskenderun muzu tanıtıldı

Hatay'ın İskenderun ilçesinde ilk kez üretilen muzun tanıtımı yapıldı.

Türkiye'nin muz üretim bölgesi olarak tanınan Mersin'in Anamur ilçesinden sonra Hatay'ın İskenderun ilçesi de muz üretimi konusunda adından söz ettirmeye başladı. Akdeniz ikliminin hakim olduğu İskenderun'un Üçgüllük beldesinde Anamur muzuna alternatif üretilen ve 'İskenderun muzu' adı verilen seralarda üretilen muzlar iriliğiyle de dikkat çekiyor.

Üçgüllük beldesinde 5 dönüm arazi üzerinde muz yetiştiren Yusuf Ay, yetiştirdiği muzları İskenderun Gazeteciler Cemiyeti'nde tanıttı. İskenderun muzunu kısıtlı imkanlarla yetiştirdiğini ve bu işi daha da ilerletmeyi düşündüğünü söyleyen Ay, "Üçgüllük beldesinde 3 üretici toplam 5 dekar muz serası kurdu. Anamur'dan getirilen geliştirilmiş muz fidanları İskenderun şartlarında uyum sorunu yaşamadı. Beklenenin üzerinde meyve üretimi elde edildi.

Bu denemeler göstermiştir ki, serada muz yetiştiriciliği bölgemizde de önem kazanacak ve Anamur'a rakip olabilecek kapasiteye ulaşabilecektir. Hedefimiz önümüzdeki yıllarda bölgemizde muz sera alanlarını artırmak ve İskenderun'a özgü muz yetiştirerek Anamur muzuna alternatif İskenderun muzunu tüketiciye sunmaktır" dedi.

Her ağaçtan yaklaşık 45 kilogram ürün aldığını belirten Ay, "Muz üretim alanlarını İskenderun yöresinde yaygınlaştırmak istiyoruz. Geçen yıl başladığımız bu çalışmanın verimli ve başarılı olduğunu görmekten mutluyuz. Önümüzdeki yıllarda Anamur'dan daha çok ürün alacağımıza inanıyorum" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 17 Kasım 2008 Pazartesi 17:37:18


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?