3
Mayıs
2024
Cuma
HATAY

İskenderun'a içme suyu

Hatay'ın İskenderun ilçesinin içme suyu ve İSDEMİR'in endüstriyel su ihtiyacını karşılayacak 49 kilometrelik şebekenin inşası sürüyor.

İskenderun Belediyesi, Devlet Su İşleri (DSİ) ve İSDEMİR tarafından yürütülen projeyle; Aslantaş Barajı'ndan İSDEMİR'e kadar yaklaşık 49 kilometre uzunluğunda şebeke döşenerek, saniyede 2.5 metreküp su getirilmesi planlanıyor. Mart 2008'de bitirilmesi hedeflenen proje kapsamında içme suyu şebekesinin Dörtyol'a kadar olan büyük kısmı tamamlandı.

İskenderun Belediye Başkanı Mete Aslan ve İSDEMİR Erenco Proje Müdürü Şevket Çetin, çalışmaları yerinde inceleyerek, basın mensuplarına projeyle ilgili bilgiler verdiler. İSDEMİR Erenco Proje Müdürü Şevket Çetin, Erzin ilçesinden İSDEMİR'e kadar olan bölümde bin 800 milimetre çapında çelik boru kullandıklarını belirterek, "Döşenen çelik boruların ömrü 50 yıldır. Çelik borularımızın ömrünün uzun olması için dıştan 3 bin metre kaplama yaptık. İç kısımdan da içme suyunun elverişli olması için bin ton kaplama yaptık" dedi.

Küresel ısınmanın bölgede içme suyu açısından şu ana kadar bir tehdit oluşturmadığını ifade eden Çetin, "Ancak biz İSDEMİR olarak suyu tedbirli ve tasarruflu kullanmaya çalışıyoruz. Yeni yapılan ünitelerde de son sistem teknoloji kullanılarak, su giderini en az seviyeye indirdik. Aslantaş Barajı'ndan gelecek olan suyu da tedbirli ve tasarruflu kullanacağız" diye konuştu.

49 kilometre uzunluğundaki şebekeden akacak saniyede 2.5 metreküp suyun 1 metreküp/saniyelik kısmının ham su olarak İSDEMİR'e, geri kalan 1.5 metreküp/saniyelik kısmın ise arıtılıp içme suyu olarak İskenderun'a verileceğini belirten Belediye Başkanı Mete Aslan ise, şunları kaydetti:
"İSDEMİR'den sonraki arıtma tesisi, isale hattı, terfi istasyonları ve su depoları projeleri DSİ tarafından en geç Nisan 2009'da bitirilmek üzere inşa edilecektir. Böylece şehrimiz yaklaşık 70 kilometre uzaklıktaki Aslantaş Barajı'ndan gelecek içilebilir nitelikteki suya kavuşmuş olacaktır. Bu borularda, İskenderun'un iki katına yetecek kadar su olacak. Bu suyu tek başımıza Aslantaş'tan İskenderun'a getirme olanağımız belki sıfırdı, fakat burada DSİ Adana Bölge Müdürlüğü'nün ve İSDEMİR yönetiminin gayretleriyle bu su İskenderun'a kadar gelebildi. İskenderunlular'a hayırlı uğurlu olsun."
iha
Yayın Tarihi : 27 Ağustos 2007 Pazartesi 16:57:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?