2
Mayıs
2024
Perşembe
HATAY

Keneyle beslenen böcek bulundu!

Mustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ) Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Miktad Doğanlar, Amanos Dağları'nda yaşanan yeni bir çekirge türünün günde 20 civarında kene yediğini tespit ettiklerini ve bu çekirge türünün, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığını taşıyan kenelerle mücadele kullanılabileceğini söyledi.

Amanos Dağları'nda yaşayan ve ortalama bir yıl süren ömürlerinde 100 civarında yumurta bırakan çekirge ailesinden endemik bir böcek türü üzerinde 2005 yılından bu yana araştırma yaptıklarını belirten Prof. Dr. Doğanlar, "Eremiaphila Dagi" adını verdikleri bu yeni böcek türünün kenelerle beslendiğini tespit ettiklerini söyledi.

Konuyla ilgili olarak açıklamada bulanan Prof. Dr. Doğanlar, "Amanoslar'da bulunan "Parşömel kanatlılar" olarak adlandırılan endemik böcek türleri zerinde araştırma yaparken yeni bir böcek türü keşfettik. Bu yeni böcek türüne Amanos ile özdeşleşmesi için "Eremiaphila Dagi" adını verdik.

Bu böceklerin beslenme alışkanlıklarını öğrenmek için yaban keçisi, koyun, sığır gibi hayvanların üzerinden topladığımız diğer böcekler ve kenelerle aynı ortama koyduk ve bu böceklerin sadece kenelerle beslendiğini tespit ettik. Yaptığımız araştırmada yetişkin bir böceğin günde 20'ye yakın keneyi yediğini belirledik" dedi.

Kenelerle beslenen bu yeni böcek türü ile ilgili olarak yapılan araştırmaların daha da derinleştirileceğini ifade eden Doğanlar, "Amanos Dağları'nda yoğun bir popülasyona sahip olan bu böcekler, son yıllarda kenelerin neden olduğu Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığı'yla mücadele konusunda doğal bir yok edeci olarak kullanılabilir. Keneyle beslenen bu böceklerin biyolojik özellikleri daha iyi araştırılarak, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığı'nın yaygın olarak görüldüğü bölgelerde kenelere karşı doğal bir düşman olarak doğaya salınması, keneyle mücadelede büyük bir başarı sağlayabilir. Bu konuda gerekli araştırmaların diğer yetkili mercilerle bir an önce yapılması gereklidir" diye konuştu.

.
Yayın Tarihi : 29 Mayıs 2008 Perşembe 18:17:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?