3
Mayıs
2024
Cuma
HATAY

Kuraklık ve Suriye, Asi Nehri'ni kuruttu

SURİYE’nin 5 barajda su tutması ve küresel ısınma nedeniyle yaşanan kuraklık, Türkiye’nin en verimli topraklarına sahip Hatay’daki Amik Ovası’nı sulayan Asi Nehri’ni tamamen kuruttu.

Lübnan’da doğan, Suriye’yi geçerek Hatay topraklarından Akdeniz’e dökülen ve Türkiye’nin en bereketli topraklarına sahip olan Amik Ovası’nı sulayan Asri Nehri, Suriye’nin hasmane tutumu ve kuraklık nedeniyle çöle döndü. Türkiye’nin Fırat ve Dicle üzerindeki barajlarla su hakimiyetini sağlamasının ardından iki ülke arasında yaşanan su gerginliği, Suriye’nin bugüne kadar Asi Nehri’nin üzerine Katina, Moharda, Mostar, Direslin ve Elzeyzun barajlarını yapmasıyla had safhaya ulaştı.

Kışın, zaman zaman doluluk nedeniyle 5 barajın kapağını birden açarak Türkiye’yi sele boğan Suriye, aynı barajları, yazın kapatarak Asi Nehri’nin kurumasına yol açıyor. Bu yaz yaşanan kuraklığın etkisiyle de Türkiye’nin en bereketli topraklarını olan 1 milyon 300 bin dekarlık Amik Ovası’nı sulayan Asi Nehri tamamen kurudu.

BİR DAMLA SU BIRAKMIYOR

Antakya Ziraat Odası Başkanı Celal Civelek, Suriye’nin bir türlü Asi Nehri konusunda anlaşmaya yanaşmadığını, nehir üzerindeki 5 barajın kapaklarını yazın kapattığını, kışı da doluluk olduğu zaman aynı anda açıp, Hatay’da taşkınlara neden olduğunu söyledi. Son olarak Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Abdullah Gül aracılığıyla bu konuda Suriye hükümetine çağrı yapıldığını, ancak herhangi bir yanıt verilmediğini belirten Civelek, “Asi Nehri’nin kurumaması için Suriye ile mutlaka bir anlaşmaya varılıp uygulanması ya da, Asi Nehri’nin üzerine Reyhanlı Barajı’nın yapılması gerek. Çünkü yazın, Suriye Asi Nehri’ne bir damla su bırakmıyor'' dedi.

Civelek, nehrin Türkiye’ye üzerindeki tek barajı olan Yarseli Barajı’nda kışın tutulan suyun yaz aylarında kısıtlı olarak Amik Ovası’na verildiğini, ancak bunun kuraklığa çare olmadığını savundu.

KİLİS’TE KURAKLIK

Öte yandan kuraklığın etkisiyle Kilis’in Üçpınar ve Balıklı Göleti’nde sular çekilirken Afrin Çayı da kurudu. Kilis Ovası’nı sulayan göletler ve Afrin Çayı’nda suların çekilmesiyle kuraklık üst sınıra ulaşırken üreticiler umutsuzluğa kapıldı. Kilisli çiftçi 73 yaşındaki Cemil Çelebi, hayatında ilk böyle bir sıcaklık yaşadığını, yağmur yağmaması halinde tarlalarını ekemeyeceklerini söyledi.

 

DHA
Yayın Tarihi : 3 Ağustos 2007 Cuma 17:53:27
Güncelleme :3 Ağustos 2007 Cuma 18:00:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?