5
Mayıs
2024
Pazar
HATAY

Küresel ısınma arıları öldürüyor

KÜRESEL ISINMA ARILARI ÖLDÜRÜYOR

Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç.Dr. Nuray Şahinler, iklim değişikliğinin ilk etkilerinin böcekler ve arı kolonilerinde yaşanacak toplu ölümlerle görülebileceğini söyledi.

Uzun yıllar arılar üzerinde gözlem ve araştırmalarda bulunan Doç.Dr. Nuray Şahinler'in 2007 yılında dünyanın birçok bölgesinde olduğu gibi Hatay'da arı kolonilerinin ölmesinin küresel ısınmadan kaynaklı olduğu varsayımı dünyaca kabul gördü.

Mustafa Kemal Üniversitesi Arıcılık ve İpek Böcekçiliği Araştırma Merkezi Müdürü, Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nuray Şahinler, 2007 yılında dünyada ve Türkiye'de özellikle Hatay'da kitlesel koloni kayıplarının yaşandığını anımsattı. Ülkemizden en yoğun koloni kayıplarının 2007 yılında Hatay'da yaşandığını anlatan Şahinler, "Bizim ve bu konuda çalışma yapan bilim adamlarının çalışmaları sonucunda hiçbir hastalığın tek başına bu nedenli kitlesel koloni kayıplarına yol açmayacağı tespit edildi" dedi.

Arıların kış mevsiminde, kış salkımı denilen kış uykusuna yattığını belirten Doç.Dr. Şahinler, şöyle konuştu: "Kış döneminde hava sıcaklığının yüksek olması arıların kovan dışına çıkıp kış salkımının bozulmasına neden oluyor. Kış mevsiminde ana arı yumurtlamadığı için neslin devamı tehlikeye giriyor ve arılar koloni halinde yok oluyor."

Şahinler, arı ölümlerinin insan yaşamını nasıl etkileyeceği yönündeki soruya şöyle karşılık verdi: "Arıların yok alması popülasyonu için bir böceğe ihtiyaç duyan bitkiler var. Arılar olmasa bu bitkiler popülasyonunu sürdüremeyecek ve yok olacak. Bu bir zincirin halkası olacak, bitkilerin yok oluşu hayvanları, hayvanların yok olması da insanları etkileyecek."

Doç.Dr. Şahinler, iklim değişikliğinin ilk etkilerinin böcekler ve arı kolonilerinde yaşanacak toplu ölümlerle görüleceğini sözlerine ekledi.

KÜRESEL ISINMA ARILARI ÖLDÜRÜYOR
KÜRESEL ISINMA ARILARI ÖLDÜRÜYOR
İHA
Yayın Tarihi : 17 Mart 2011 Perşembe 11:24:02
Güncelleme :18 Mart 2011 Cuma 14:45:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?