7
Mayıs
2024
Salı
HATAY

Kuyruk çilesi isyan ettirdi

HASİAD, CİLVEGÖZÜ'NDEKİ KUYRUK ÇİLESİNE İSYAN ETTİ

Hataylı işadamları ve yatırımcılar, ithalat ve ihracatlarında Cilvegözü Gümrük Kapısı'nda yaşanan sorunları yerinde görmek ve çözüm üretmek amacı ile incelemelerde bulundu.

Hatay Sanayici ve İşadamları Derneği (HASİAD) yönetim kurulu üyesi bir grup işadamı, Türkiye'nin Orta Doğu'ya açılan en önemli ihracat kapısı olan Cilvegözü Gümrük Müdürlüğü'nün bağlı olduğu amir sıfatı ile Reyhanlı Kaymakamı Kemal İnan'ı, Cilvegözü gümrük binasındaki makamında ziyaret etti.

Sıkıntıların tartışıldığı Reyhanlı Kaymakamı Kemal İnan başkanlığındaki toplantıya, işadamlarının yanı sıra gümrük müdürü ve muhafaza müdürleri de katıldı. İhracat yapan işadamları, mal ve yolcu giriş çıkışında yaşanan sorunlar ve çözümleri ile ilgili karşılıklı görüş alışverişinde bulunuldu.

HASİAD Başkanı Yahya Kemal Nalçabasmaz, çıkış ve giriş yönünde gümrük kapısına doğru uzanan kilometrelerce TIR kuyruğunun, Orta Doğu'da önemli bir ülke konumundaki Türkiye'ye yakışmadığı gibi, araçların beklemelerinden milyonlarca dolarlık maliyet oluştuğunu, bunun dünyada rekabetin kıyasıya yaşandığı günümüzde işadamları için maliyet teşkil ettiğini söyledi. Nalçabasmaz, bu sıkıntıların ihracatçılara pazar kaybettirebildiğini hatırlatarak, ihracatın bu yıl 120 milyar dolar olması beklendiğini fakat bu

sıkıntılarla hükümetin koyduğu 2025 yılında 500 milyar dolarlık hedefe ulaşılamayacağını belirtti.

Reyhanlı Kaymakamı'nın ve Gümrük Müdürü'nün yakın bir süreçte bu makamlara tayin olduklarını hatırlatan Nalçabasmaz, sorunların teşhisinde ve çözüm yolları bulunmasında tüm yükün kaymakam ve Gümrük Müdürü'nün sırtına yüklenmemesi gerektiğine değindi. Nalçabasmaz, işadamlarına, gümrük müsteşarlığına ve siyasi erk olan hükümet yetkililerine de bu sıkıntıların giderilmesi konusunda sorumlulukların düştüğünü bildirdi.

Toplantılar ve araştırmalar sonunda ortaklaşa olarak hazırlanacak raporun; Hatay Valiliği, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Gümrük Müsteşarlığı'na iletileceği kaydedildi.

HASİAD, CİLVEGÖZÜ'NDEKİ KUYRUK ÇİLESİNE İSYAN ETTİ
İHA
Yayın Tarihi : 2 Ekim 2010 Cumartesi 13:49:01
Güncelleme :2 Ekim 2010 Cumartesi 14:13:24


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?