2
Mayıs
2024
Perşembe
HATAY

Limanlara elektronik göz

İstanbul ile Çanakkale boğazlarında hizmet veren gemi trafik sisteminin yaygınlaştırılmasıyla Marmara Denizi'nin tamamı, İzmir ve Aliağa Körfezleri ile Doğu Akdeniz'de bulunan tüm gemiler radar ve kamera sistemiyle izlenerek gemi trafiği düzenlenecek.

Denizcilik Müsteşarlığı yetkililerinden edinilen bilgiye göre "Bölge/Liman Gemi Trafik Hizmetleri Sistemi (VTS)" projesiyle gemi trafiğinin yoğun ve riskli olduğu İzmit, İzmir, İskenderun, Mersin ve Aliağa/Nemrut liman ve körfezlerinde seyir, can, mal ve çevre güvenliğinin artırılması, gemi trafiğinin düzenlenmesi amaçlandı. TÜBİTAK ile Denizcilik Müsteşarlığı arasında imzalanan etüt proje işinin kesin kabulü ise 31 Temmuz 2007'de yapıldı.

Söz konusu etüt proje ile 3 adet Gemi Trafik Hizmetleri Merkezi (GTHM) ve merkezlere bilgi sağlayan 24 adet trafik gözetleme istasyonu (TGİ) yeri belirlenerek, Denizcilik Müsteşarlığı adına tahsis işlemlerine başlandı.

2010 yılında bitirilmesi hedeflenen projenin tamamlanması ile Marmara Denizi'nin tamamı, İzmir ve Aliağa Körfezleri ve Doğu Akdeniz'de bulunan tüm gemiler radar ve kamera sistemi ile izlenecek.

Söz konusu liman ve körfezlerin 24 saat izlenmesini sağlayacak sistemle verimli ve emniyetli bir trafik akışı sağlanacak, gemi hareketleri düzenlenecek, trafik organizasyon sağlanacak, kaza riski en aza indirilerek can, mal ve çevre emniyeti artırılacak.

Sistemin kurulmasının ardından VTS alanı içerisinde kalan iskele ve rıhtımlarda yanaşık bulunan gemiler kameralarla izlenebilecek ve bu görüntüler kaydedildikten sonra internet ortamında yayınlanabilecek.

AA
Yayın Tarihi : 7 Nisan 2008 Pazartesi 10:28:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?