5
Mayıs
2024
Pazar
HATAY

Narenciye festivali başladı

ERZİN NARENCİYE FESTİVALİ BAŞLADI

Türkiye’nin narenciye üretiminin yüzde 20’sini karşılayan yıllık 100 bin ton üretim sahasına sahip olan Hatay’ın Erzin ilçesinde düzenlenen 1. Uluslararası Erzin Narenciye, Kültür ve Sanat Festivali törenle başladı.

1. Uluslararası Erzin Narenciye, Kültür ve Sanat Festivali’nin açılış konuşmasını Erzin Turunçgil Üreticileri Başkanı Mehmet Bestami Özmen yaptı. Özmen konuşmasında, "Erzin'i ulusal ve uluslar arası alanda tanıtmak amacı ile 1.’sini düzenlediğimiz festivalimizde başta Rusya olmak üzere birçok Avrupa ülkesi ve Ortadoğu'da satışı yapılan narencimizin daha geniş anlamda tanıtmak hedeflerimiz arasında" dedi.

Belediye Başkanı Kasım Şimşek ise, konuşmasında bir tarafı Amanos dağları bir tarafı eşsiz kumsal ve denize sahip olan ilçenin, İssos Antik Kenti ile de tarihi bir sosyal dokuya sahip olduğunu söyledi. Şimşek, "İlçemizin ekonomisinin can damarı olan narenciyemizin hak ettiği yerlerde olması için düzenlediğimiz Festivalde Uluslararası düzeyde ve ulusal anlamda siz değerli konuklarımızı ağırlamaktan mutluluk ve onur duyuyorum" dedi.

Erzin Kaymakamı İskender Yönden de konuşmasında, "Büyük İskender’in kenti olan narenciye diyarımız Erzin’de 100 bin dönüm narenciyenin yanı sıra ciddi bir rakam olan 30 bin dönüm zeytinimizle de yavaş yavaş ülkemizde zeytin pazarında da yerimizi alıyoruz. Özellikle şunu vurgulamak istiyorum bu sene ilkini düzenlediğimizden dolayı hiçbir şekilde bir bakanlıktan veya bir kurumdan ekonomik destek alamadık. Festivalin tüm masraflarını büyük bir özveri ve samimiyetle Erzinliler karşılamıştır" diye konuştu.

AK Parti Hatay Milletvekili Mustafa Öztürk ise narenciyeyi ülke olarak tüketmediğimizi vurgulayarak şunları kaydetti:

"Festivaller kanalı ile narenciye tüketimini arttırmamızın yanı sıra ilçemizde bu oluşumun ilk temellerini atmak adına narenciye suyu sıkma makinesi alarak narenciye içimini hareketlendirmeliyiz. Ben Belediye Başkanımız Kasım Şimşek ile beraber görüştüğüm İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’tan Erzin Narenciye Standı için söz aldım ve narenciyemizi önümüzdeki günlerde İstanbul’a tanıtmak için çalışmalara başlayacağız."

Hatay Valisi Celalettin Lekesiz ise Erzin'in yıllık 350-400 milyon TL Hatay’a gelir kazandıran narenciyenin yüzde 40’ını yetiştirdiğini kaydetti.

Konuşmaların ardından Kazakistan Dış İşleri Bakanlığından ve Azerbaycan’dan gelen temsilciler Hatay Valisi Celalettin Lekesize ve Erzin Belediye Başkanı Kasım Şimşek’e geleneksel kıyafetleri olan çapan hediye ederken, Erzin İlçe Kaymakamı İskender Yönden’e de kama hediye etti.

Uluslararası Erzin Narenciye, Kültür ve Sanat Festivali Devlet Halk Dansları Topluluğu gösterileri ve Kazakistan müzik ekibinin gösterileri ile devam etti.

Festival, konser etkinlikleri, konferanslar ve kültür sanat etkinlikleri ile 7-8-9 ocak tarihlerinde devam edecek.

ERZİN NARENCİYE FESTİVALİ BAŞLADI
ERZİN NARENCİYE FESTİVALİ BAŞLADI
İHA
Yayın Tarihi : 7 Ocak 2011 Cuma 16:32:05
Güncelleme :7 Ocak 2011 Cuma 16:37:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?