10
Mayıs
2025
Cumartesi
HATAY

Naseh: Kutsal Kase Hatay'da

Dan Brown’ın "Da Vinci Şifresi" kitabıyla yeri konusunda yeniden gündeme gelen Hz. İsa’nın son gecesinde kanını sunduğu iddia edilen Kutsal Kase’nin Antakya’daki antik çağın merkez kiliselerinden birinde olduğu tahmin ediliyor.

3 yıl araştırma yaptıklarını belirten Antakya Ortodoks Kilisesi Cemaati Başkanı ve Arkeolog Josef Naseh, Kutsal Kase’nin bulunması için AB kültür fonlarına başvurduklarını söyledi.
Naseh, Antakya’nın Roma döneminde ve Hıristiyanlık açısından önemli bir yere sahip olduğunu belirterek, "Kudüs, Roma, İstanbul ve Antakya Hıristiyanlığın kutsal kentleriydi. Havariler tarafından Kudüs’ten böyle bir eser getirildiyse bunun getirildiği yer Antakya’dır. Çünkü Hıristiyanlık Antakya’dan yayıldı. Haçlılar bunu aldılar mı almadılar mı bu konuda resmi bir kaynak yok" dedi.

Kasenin seramikten yapıldığını ve antik çağın merkez kiliselerinden birinde bulunduğunu da vurgulayan Naseh, şunları söyledi:

"Kasenin altın ya da gümüş olduğu varsayılıyor. Ama bu doğru bir varsayım değil. Roma dönemlerinde yemek kapları seramikten yapılmıştı. Hz. İsa da zavallı insanların yanında olduğu için sofrasında bulunan kaplar seramiktendir. Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesi’nde Antakya’da 600 kiliseden bahsediyor. Bu sayı çok fazla fakat bu şehir öyle bir kutsal şehirse, değerli eşyalar da buradadır. Dolayısıyla bu konuda bir araştırma yapmak için yola çıktık. 3 yıldır bu araştırmayı yapıyoruz. Kasenin Antakya’da olma ihtimali çok yüksek, yüzde 80-90. Kase, antik çağın merkezindeki bir kilisede olması lazım ve bu kilesinin etrafında da bir çok dinsel yapı olması lazım. Bunların hepsi sismik haritadan sonra ortaya çıkacak. Bizim için en büyük sıkıntı kaynak. Daha büyük kaynaklara ihtiyacımız var. AB’nin kültür fonlarına müracaat ediyoruz. Proje çalışmalarımıza başlıyoruz. Bu kaynak sağlandığı takdirde Kültür Bakanlığı’na müracaat ederek, araştırma izni isteyeceğiz."

Kasenin bulunduğu takdirde Antakya dışına çıkarılmasının söz konusu olmadığının da altını çizen Naseh, "Antakya’nın Arapça’daki anlamı "Tanrının kutsal kenti" anlamında, dolayısıyla bu şehrin kutsiyetinin kabul edilmesi anlamını taşır. Kudüs kadar kutsal bir kent. Eser bulunduğu takdirde Antakya dışında hiç bir yere çıkartılamaz. Burada sergilenir" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 19 Nisan 2005 Salı 14:16:09
Güncelleme :20 Nisan 2005 Çarşamba 13:53:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?