4
Mayıs
2024
Cumartesi
HATAY

Nikahları bürokrasiye takıldı

Azerbaycan'da tanıştığı Samir Şıhbabaeva ile düğün yaparak evlendikten sonra Türkiye dönen Mehmet Çalışır, bürokratik engeller yüzünden 1.5 yıldır resmi nikah yaptıramadıklarını söyledi. Çalışır, "Eşimle resmi nikah yaptırmak, çocuğuma kimlik çıkartmak istiyorum" diyerek yetkililerden yardım istedi. 

Azerbaycan'da bir şirkette 9 ay çalıştıktan sonra hakkını alamadan işten ayrılmak zorunda kaldığını söyleyen İskenderunlu Mehmet Çalışır (30), burada tanıştığı 20 yaşındaki Azeri kızı Samir Şıhbabaeva ile evlenmeye karar verdi. Çalışır, Türk usulü ailesinden istediği eşiyle düğün yaparak dünya evine girdi. Azerbaycan'da Türkiye Büyükelçiliği'ne giderek nikah işlemi yaptırmak isteyen Çalışır, Türkiye'den gelmesi gereken evraklar ulaşmayınca nikah işlemini yaptıramadan Azeri eşiyle Hatay'ın İskenderun İlçesi'ne döndü. Çalışır burada kömür yükleme işinde çalışarak geçimini sağlamaya başladı. 

Gültepe Mahallesi'nde 2 odalı bir evde yaşamlarını sürdüren Mehmet ve Samir çifti, İskenderun Belediyesi Evlendirme Dairesi'ne başvurarak resmi nikah kıydırmak istedi. Çalışır, eşinin evli olmadığına dair Azerbaycan'dan alınması gereken belge istenince burada da nikah yaptıramadı. Azerbaycan'dan eşinin "bekar" olduğuna dair evrakın zaman aşımına uğradığı gerekçesiyle yeniden resmi evrak istendiğini belirten Çalışır, Azeri makamlardan istedikleri evraklarının gönderilmemesi nedeniyle perişan olduklarını söyledi. Eşiyle Azerbaycan Büyükelçiliği'ne gittiklerini anlatan Çalışır, burada da kimsenin kendileriyle ilgilenmediğini ileri sürdü. 

Azeri Samir Şıhbabaeva'nın Azerbaycan Baku'deki resmi daireden evli olmadığına dair belge gönderilmesi için defalarca başvurmasına rağmen Azeri makamlardan cevap gelmediğini, sonunda Bakü'ye gitmeleri gerektiğinin bildirildiğini anlatan Mehmet Çalışır, "Ne yapacağımı şaşırdım. Eşimle resmi nikah yaptırmak istiyorum. Biz birbirimizi çok seviyoruz. Yetkililerden eşim Samir Şıhbabaeva ile resmi nikah yaptırmam için yardım istiyorum. Sesime yetkililer kulak versinler, ünlü olmak değil nikah yaptırmak istiyorum. Nikahımız olmadığı için eşimin sınır dışı edilmesi söz konusu. Eşim Türkiye'yi seviyor ve burada kalmak istiyor. Ben onunla Azerbaycan'a gitsem bile çocuk burada doğduğu için yurtdışına çıkmasına izin verilmiyor. Çocuğumun ülke dışına çıkmasına izin vermeyen yetkililer çocuğuma kimlikte çıkartmıyorlar. Eğer eşimi sınır dışı edecek olurlarsa önce beni öldürmeleri gerekir" dedi. 

Samir Şıhbabaeva ise Türkiye'yi çok sevdiğini ve burada yaşamak istediğini söyleyerek, "Yetkililer bize nikah yapsın başka bir şey istemiyorum" diye konuştu.
iha
Yayın Tarihi : 14 Ocak 2007 Pazar 11:06:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?