3
Mayıs
2024
Cuma
HATAY

Okaliptüsler Amik'i tehdit ediyor

Küresel ısınmayla birlikte yer altı sularının bitme noktasına geldiği Amik Ovası'nın, yılda ortalama 250 ton su tüketen okaliptüs ağaçlarının tehdidi altında olduğu bildirildi.

Asi Nehri'nin kuruması ve yer altı sularının çok düşük seviyelere inmesi gibi kuraklık sorunlarıyla boğuşan Amik Ovası'nda, 1970'li yıllarda Amik Gölü'nün kurutulması için dikilen çok sayıda okaliptüs ağacının, ovada yaşanan kuraklığın çok daha ciddi boyutlara ulaşması noktasında büyük bir tehdit unsuru oluşturduğu belirtildi.

Yetişkin bir okaliptüs ağacının yılda ortalama 250 ton su tükettiğini belirten uzmanlar, Amik Ovası'nda bulunan yer altı su kaynaklarının tükenmesinde okaliptüs ağaçlarının büyük bir etkiye sahip olduğu görüşünü savunuyor.

Son yıllarda Amik Ovası'nda dikili olan okaliptüs ağaçları üzerinde incelemelerde bulunan Mustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ) Öğretim Üyesi Doç. Dr. Oğuz Kılıçoğlu, Amik Ovası'na okaliptüs ağacının dikilmesinin tek amacının sıtma hastalığına karşı bataklıkların kurutulmasını sağlamak olduğunu belirterek, "1970'li yıllarda Amik Gölü'nün kurutulmasının ardından oluşan bataklıklara, sıtma hastalığının oluşmasını önlemek amacıyla okaliptüs ağaçları dikilerek, ormanlık alanlar oluşturuldu. Ancak son yıllarda ovadaki su seviyesinin ciddi bir şekilde düşmesi ve ana su kaynaklarının tamamen kuruması bizleri okaliptüs ağaçlarını incelemeye yöneltti. Yaptığımız araştırmalar sonucunda, okaliptus ağaçlarının suyun ekolojik dengesi açısından olumsuz bir etkiye yol açtığını gördük. Çünkü yetişkin bir okaliptüs ağacı yılda ortalama 250 ton su tüketiyor. Okaliptus ağaçlarının yaprakları, hem üst hem de alt kısımdan fotosentez yaptığı için topraktan aldığı suyu çok hızlı bir şekilde buharlaştırıyor. Bu da kuraklık nedeniyle zaten az olan yer altı su kaynaklarının çok daha çabuk tükenmesine neden oluyor" dedi.

Okaliptüs ağaçlarının bir an önce sökülmesi gerektiğini dile getiren Kılıçoğlu, "Okaliptüs ağaçlarının sökülmesi su kaynaklarının korunmasında faydalı olacak. Kuraklıkla birlikte bu ağacın su kaynaklarını ciddi bir şekilde tükettiği görülüyor. Bu nedenle Amik Ovası'nda yaşanan kuraklık sorununun önüne geçilebilmesi için okaliptüs ormanlarının sökülerek, bölgeye uygun, daha az su ile beslenen ağaçların dikilmesi ve hatta su kaynaklarının genişletilerek, sulak alanların oluşturulması gerekiyor" diye konuştu.

Bu arada Antakya Orman İşletme Müdürlüğü'nün hazırladığı bir rapora göre, Amik Ovası'nda Orman İşletme Müdürlüğü'nün kontrolünde bulunan yaklaşık 150 bin dönümlük bir alanda 400 bin civarında okaliptüs ağacının bulunuyor.

İHA
Yayın Tarihi : 12 Temmuz 2008 Cumartesi 17:04:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?